Makedonija: Vojska suzavcem tjera hiljade izbjeglica

Makedonija: Vojska suzavcem tjera hiljade izbjeglica

Makedonska vlada proglasila je jučer izvanredno stanje na južnom i sjevernom dijelu granice zbog velikog priljeva migranata, nakon što je preko 4000 migranata blokiralo prugu Solun-Skoplje.

Na teren su izašle interventna policija i vojska u oklopnim vozilima. Otkad je na teren izašla vojska, priljev izbjeglica u Đevđeliju, koji je iznosio i do 2000 dnevno, iznenada je stao.

Ipak, čini se kako je danas došlo do eskalacije situacije. BBC javlja kako je makedonska vojska suzavcem počela tjerati hiljade migranata koji u zemlju pokušavaju ući iz Grčke.

{youtube}CZUJbCeBSjc{/youtube}

Makedonska specijalna policija ispalila je i granate za omamljivanje kako bi rastjerala okupljeno mnoštvo. Izbjeglice su noć provele na otvorenom te su u nekoliko navrata pokušali proboj kroz policijske i vojne redove. Najmanje četiri osobe ozlijeđene su u naguravanjima, javlja AP.

Policija podigla bodljikavu žicu

Policija je podigla bodljikavu žicu preko tračnica koje izbjeglice koriste kako bi pješke došle od Grčke do Makedonije. U Grčku je od januara ove godine stiglo skoro 160.000 izbjeglica, a od toga čak 50.000 prošlog mjeseca.

Agencija UN-a za izbjeglice pozvala je vladu u Skoplju da učini više i dostojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi.

Jedino prihvatilište u Gevgeliji, gradiću na makedonsko-grčkoj granici jest ono pokraj mjesne policijske postaje i kapacitet mu je samo 165 ljudi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.