Windowsi 10 mogu automatski blokirati piratske igrice

Windowsi 10 mogu automatski blokirati piratske igrice

Windows 10 EULA – ona plahta teksta koju apsolutno nitko ne pročita prije nego na nju pristane – sadrži stavku koja navodi da Microsoftov novi OS može automatski blokirati piratizirani softver i igrice s korisnikovog računala ili mobilnog uređaja. Znamo, znamo, nitko od naših posjetioca  takave igrice i softver ne koristi, ali ipak… lijepo je znati.

Vijest je među prvima prenijela ekipa s portala Alphr koja je bila toliko dobra da izdvoji spornu stavku a koja kaže da Microsoft može automatski provjeravati verziju softvera i preuzimati nadogradnje ili promjene postavki, uključujući i one koje bi nas mogle spriječiti da pristupimo servisima, igramo piratizirane igre ili koristimo nelicencirane periferne uređaje.

Microsoft po svemu sudeći smatra da ima pravo skenirati računala korisnika Windowsa 10 te pronađe softver (ili hardver) bez odgovarajućih prava na korištenje te korisnicima onemogući pristup takvim sadržajima bez prethodnog upozorenja.

Nejasno je na koji će način MS provjeravati legalnost softvera, no pretpostavljamo da ćemo više saznati nakon neminovnog službenog odgovora iz tvrtke koja zasad šuti. Zrno utjehe piratima će ponuditi činjenica da MS dosad nije blokirao nikakav sadržaj ni hardver.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.