Kako smisliti najbolju šifru za zaštitu vaših ličnih podataka?

Kako osmisliti dobru šifru za zaštitu emaila, korisničkih računa i ostalih ličnih podataka? Uz datume rođendana, imena kućnih ljubimaca i nizove brojeva, postoji još jedna stvar koju se ne preporučuje koristiti – gramatički ispravne riječi.

Novi algoritam, kojeg je osmislila Ashwini Rao, uz pomoć kolega sa Univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu, bez problema rješava duge lozinke, koje imaju gramatičkog smisla kao dugi složeni izrazi, čak i da su prekinute simbolom ili brojkom između riječi.

 

Raoin algoritam pogađa kombinirajući riječi i izraze iz baze podataka za razbijanje šifri te ih slaže u gramatički ispravne izraze ili rečenice. Dok ostali programi za razbijanje šifri čine višestruka pogađanja, bazirana na svakoj riječi, niti jedan od njih od njih ne kombinira više riječi ili izraza u gramatički smislenu cjelinu, primjerice poput ‘ihave3cats’, prenosi New Scientist.

Kako se cijena procesora i novih tehnologija konstantno smanjuje na tržištu, odabrati šifru koja je lako pamtljiva i sigurna postaje sve teže i teže, prenosi dnevnik.hr. Računar vrijedan 3.000 dolara koristeći programe za razbijanje šifri, može napraviti čak 33 milijardi pogađanja u sekundi. Zastrašujuće.

Dakle, zaboravite gramatiku i lako pamtljive izraze, osmislite šifru koja je gramatički netačna pa će time biti i sigurnija.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.