Presretanje kanala komunikacije

Presretanje kanala komunikacije

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću dokazivali su da je Armija BiH (ABiH) mogla prisluškivati komunikacije Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a to na kraju svjedočenja nije osporavao ni vještak Odbrane Mile Došenović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Peter McCloskey predočio je vještaku podatke VRS-a po kojim je između radio-relejnih uređaja na vrhu Veliki Žep i u Vlasenici postojala optička vidljivost, te se zbog toga taj kanal komunikacije mogao presretati iz oba smjera. Ekspert Došenović je to prihvatio.

Veliki Žep je, kako je pojašnjeno, u neposrednoj blizini sjedišta Glavnog Štaba VRS-a u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Na pitanje tužioca da li to znači da je Veliki Žep bio “dobro mjesto” na koje bi protivnička strana usmjerila svoje antene i uređaje kako bi presrela i prisluškivala veze VRS-a, Došenović je odgovorio: “Da… Ko god prisluškuje, bira mjesto gdje može da presreće.”

Tužilac je u sudnici pustio snimak jednog prisluškivanog razgovora na kojem su se čula obojica sagovornika iz VRS-a, dokazujući da je ABiH, nasuprot tvrdnji Došenovića, mogla prisluškivati i dvokanalne, a ne samo veze na jednom radio-relejnom kanalu.

Pukovnik Došenović je to nastojao da ospori primjedbom o kvalitetu snimka.

Mladiću, nekadašnjem komandantu VRS-a, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, progone nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sljedećeg svjedoka će Mladićeva Odbrana pred sudije izvesti u srijedu, 19. augusta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.