Supruga Ratka Mladića, Bosiljka ponudila alibi

Supruga Ratka Mladića, Bosiljka ponudila alibi

U odbranu Ratka Mladića svjedočila je njegova supruga Bosiljka, koja je izjavila da je u julu 1995. optuženi bio s njom u Beogradu, u danima kada je, po optužnici, Vojska Republike Srpske (VRS) strijeljala muškarce iz Srebrenice.

Dajući suprugu alibi, Bosiljka Mladić je izjavila da su dane nakon pada Srebrenice proveli zajedno u njihovom stanu u Beogradu.

Precizirala je da su 16. jula 1995. godine zajedno otišli na jednu svadbu, a potom i na susret sa srpskim iseljenicima na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.

Ona je tokom iskaza izrazila uvjerenje da njen suprug “nije mogao da počini” zločine za koje je optužen i da “ne bi trebalo da bude osuđen”.

Svjedokinja je kazala i da je, kada je čula tvrdnje o masovnim ubistvima u Srebrenici, koje je nazvala “propagandom”, pitala supruga o tome.

“Ja sam ga u jednom trenutku pitala: Ratko, molim te, reci mi istinu da li si ti izdao neku naredbu u vezi s ovim zločinima koji su se desili u Srebrenici? On se u tom trenutku uozbiljio i, onako, oštro me pogledao i rekao: Da li u mene sumnjaš?”, opisala je drhtavim glasom Bosiljka Mladić.

Dok ju je unakrsno ispitivala tužiteljica Margaret Hassan, ona je rekla da “ne prihvata” da su vojnici pod komandom njenog supruga u julu 1995. strijeljali više od 7.000 srebreničkih muslimana, ali da iz medija zna da je “počinjen neki zločin”.

“Ja sam sigurna da moj suprug nije mogao da počini takvo djelo i zato mislim da ne zaslužuje da bude osuđen. A, inače, osuđujem svaki zločin, pa kad bi i moj suprug to učinio”, naglasila je svjedokinja.

Mladiću, nekadašnjem komandantu VRS-a, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, progone nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na pitanje šta je Mladić radio od 14. do 17. jula 1995. godine, Bosiljka Mladić je rekla da je bio “u kući u Beogradu”.

Svjedokinjinu tvrdnju da Mladić tokom telefonskog razgovora s neidentifikovanom osobom koji je vodio iz Beograda 16. jula 1995. nije izdavao nikakva naređenja, tužiteljica Hassan je pobijala citiranjem prepisa razgovora, koji je bio snimljen na filmu.

U citiranom razgovoru, Mladić, između ostalog, kaže: “Kako je gore, kod Vinka? (…) Punom parom naprijed, maksimalna sigurnost… Ne čekajte naređenja, ako se pojave u vazduhu, oborite ih.”

Po Tužilaštvu, Mladić je u istom razgovoru naložio obaranje aviona NATO-a koji su tada letjeli oko Žepe, koju je VRS napala odmah po zauzimanju Srebrenice.

Na sugestiju da su to bila Mladićeva naređenja, Bosiljka Mladić je, ograđujući se da “nije stručnjak”, odgovorila da se “naredbe daju preko zaštićene linije, a ovo je bila obična linija”.

Svjedokinja je tvrdila da je, prije Mladićevog hapšenja u junu 2011., supruga posljednji put vidjela 28. juna 2001. godine, kada je napustio beogradski stan odmah pošto je Haškom tribunalu bio izručen bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Do tada ga je, naznačila je Bosiljka Mladić u jednom trenutku, “još obezbjeđivala država”. Sugerišući da s mužem od tada uopšte nije imala kontakt, ona je posvjedočila i da je “pola godine” prije nego što je Mladić bio uhapšen vjerovala da on više nije živ, imajući u vidu da je “još 1996. doživio moždani udar” i da vjerovatno živi pod teškim uslovima.

Suđenje Mladiću se nastavlja u četvrtak, 13. augusta, javlja BIRN – Justice Report.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.