Optuženi za zločin u Zecovima negirali krivicu

 

Pred Sudom BiH, 14 optuženih koji se terete da su u julu 1992. godine učestvovali u ubistvima bošnjačkih civila na području Prijedora negiralo je krivicu.

Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović izjasnili su se da se ne osjećaju krivima ni po jednoj tački optužnice.

Na teret im je stavljeno da su od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike BiH, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor.

“Kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata, na području sela Zecovi ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti, u logorima na području općine Prijedor 30, dok su ostali civili ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona iz sela Zecovi”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali optuženi su bili pripadnici Rasavačke čete.

Njima bi suđenje trebalo početi u narednom periodu.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.