Italijani u Mostaru ništa ne bi mijenjali

Italijani u Mostaru ništa ne bi mijenjali

Ljetna turistička sezona u gradu Mostaru u punom je jeku. Veliki je broj turista koji u grupama svakodnevno pristižu u grad na Neretvi sa mnogih svjetskih destinacija.

Najveća atrakcija svakako je Stari most, ali i Stari grad, odnosno niz ostalih turističkih destinacija uključujući i Blagaj, nadomak Mostaru.

U Mostar dolaze i turisti iz ostalih krajeva naše zemlje.

Najveći broj turista dolazi iz susjedne Hrvatske, ali i Italije, odnosno Poljske. Svi oni oduševljeni su ljepotom Starog mosta.

“Sviđa mi se grad. Ovogodišnji dolazak u Mostar nije mi prvi. I ranije sam posjećivao Stari most. Sve mi se dopada, ništa ne bih mijenjao”, rekao je nasmijani turista iz Italije.

Turistima iz Irske, koje smo sreli na mostarskim ulicama, “doživljaj je vrhunski, a cijene hrane, pića i svega ostalog su nevjerovatne”.

“Hotelska ponuda također je na nivou, rekao je turista iz Irske, koji se ipak požalio na visoku temperaturu zraka, dodavši da je kiša dobrodošla Mostaru i priznavši da nije očekivao da je na Neretvi tako lijepo.

Trgovci zaposleni u Starom gradu zadovoljni su poslovanjem svojih dućana. Vlasnici ugostiteljskih objekata, takođe mogu zadovoljno trljati ruke, pošto su hrana i piće nešto što turisti najviše kupuju u Mostaru. Prodaja suvenira je nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

“S izuzetkom posjete Starom mostu i Starom gradu, turistička ponuda u Mostaru nije velika. Zbog toga se turisti ovdje zadržavaju tek dan ili dva, nakon čega odlaze na druge destinacije. Što se tiče ukupnog broja ljudi koji dolaze, čini se da ih je iz godine u godinu sve više, što je svakako pozitivna stvar”, rekao je uposlenik u jednom od ugostiteljskih objekata u Starom gradu, s kojim se složio i jedan od trgovaca, kazavši da situacija u samom Gradu ne dozvoljava napredak turizma u Mostaru.

Turistički radnici u Mostaru u narednim godinama namjeravaju raditi na proširenju turističke ponude, čime bi turiste iz svih dijelova svijeta uspjeli zadržati u Mostaru veći broj dana.

Desetak kilometara južnije od Starog mosta nalazi se blagajska Tekija. Još jedan od simbola Hercegovine također je atraktivna turistička destinacija, prema kojoj se u ljetnom periodu slijevaju rijeke turista. Sezona u Blagaju, prema riječima mještana malog gradića, započela je tek nakon Ramazanskog bajrama. Islamski sveti mjesec uticao je na nešto manji broj turista, koji su Blagaj pohodili tokom ljeta, ali ih je sada puno više.

Gosti u Blagaj dolaze sa raznih evropskih destinacija, ali među njima obično nema onih koji su spremni kupiti neki vredniji suvenir. Poljaci, prema riječima blagajskih trgovaca, kupuju stvarčice koje koštaju po jedan euro ili jednu marku. Najbolje mušterije su turisti koji u Hercegovinu dolaze iz Bosne, a i njih je svake godine sve veći broj. Blagajska Tekija poseban je magnet za turiste iz Turske i arapskih zemalja. Mnogi od njih iz Blagaja su odlazili puni utisaka, govoreći kako su pronašli raj na zemlji. Tekija i Vrelo Bune bez sumnje spadaju u uži krug najljepših destinacija u našoj zemlji.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.