Završen ukop posmrtnih ostataka Srebreničana: U zemlju spušteno 136

Završen ukop posmrtnih ostataka Srebreničana: U zemlju spušteno 136

Tabuti sa posmrtnim ostacima odneseni su sa prostora Musale prema ranije iskopanim kaburima.
Tabute, da ne bi došlo do zabune, iznijeli su radnici Gradskog groblja Visoko, a kod kabura su ih preuzeli članovi porodica.
Svaki tabut pratio je imam, a kod kabura su proučeni i uobičajeni odlomci iz Kur'ana.
Danas je ukopano 136 posmrtnih ostataka tako da je zaključno sa današnjim danom u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano 6.777 osoba.
Ukopom posmrtnih ostataka završen je program obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Srebreničani transparentom podsjetili Vučića na njegove riječi iz rata

Građani BiH koji su se okupili danas u Potočarima kako bi prisustvovali dženazi ukopu 136 žrtava genocida, izrevoltirani pojavom premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je došao, kako je ranije rekao da se pokloni žrtvama, podigli transaparent na kojem piše “Aleksandar: Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana”.

Ovo su riječi koje je sadašnji premijer Srbije izgovorio kada je bio pripadnik Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije 20. jula 1995. godine, samo 11 dana nakon što je genocid u Srebrenici počinjen.

U 2008. godini Vučić prelazi u Srpsku naprednu stranku čiji je sada predsjednik i okreće “novi list” u politici. Prestaju radikalne izjave, a u obraćanju medijima okreće se evropskom putu i suživotu u regiji.

Vučić je u Srebrenici dočeka zvižducima, a nakon što se poklonio žrtvama gađan je kamenjem i drugim predmetima. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović pozvao je tada sve prisutne da budu dostojanstveni i okrenu svoje glave prema tabutima.

Cvijet Srebrenice i brojevi na grudima: Hiljade Zeničana šetalo za Srebrenicu

Više hiljada Zeničana danas je mirnom jednosatnom šetnjom ulicama Zenice odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Početna tačka šetača marša za Srebrenicu bila je Trg Alije Izetbegovića nakon čega su se Glavnom gradskom magistralom uputili prema Carini odakle su Titovom ulicom nastavili prema cilju spomen-obilježju Kameni spavač.

“Danas obilježavamo 20. godišnjicu i sjećamo se stradalih civila. Njihova žrtva je teška i bol za njihove porodice je neizmjerna. Pored toga, ona predstavlja i dug koji je ostavljen nama da izgradimo mostove mira i razumijevanja prema ljudima. Ovo je sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici ali i drugim mjestima stradanja i opomena da uvijek pamtimo i nikad ne zaboravimo”, istakli su organizatori nakon šetnje.

Učesnici šetnje su na čelu nosili transparent ” Zenica – Šetnja za Srebrenicu 8.372…”, a na rukama su imali zaljepljene stikere sa brojem 8.372, a po dolasku na Kameni spavač učesnici šetnje su položili cvijeće i odali počast i šehidima Zenice, dok je Fahir ef. Arnaut proučio dovu za sve civilne žrtve.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.