Posmrtni ostaci 16 žrtava spremni za kolektivnu dženazu

 

Do sada su posmrtni ostaci 16 žrtava spremni za kolektivnu dženazu 20. jula u Prijedoru, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, ovaj broj nije konačan i identifikacije ranije pronađenih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata će biti intenzivirane u narednom periodu.

“U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu nalazi se 284 posmrtna ostatka koji su ranije pronađeni u masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Prijedora, Sanskog Mosta, Bihaća, Ključa, Banja Luke i drugih gradova u Bosanskoj Krajini”, kazala je Čengić.

Dodala je da su do sada identificirane žrtve koje su spremne za dženazu, ekshumirane uglavnom iz masovnih grobnica Tomašica na području Prijedora, Korićanske Stijene na području Kneževa i jame Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta.

Prošle godine, 20. jula, obavljena je kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora. Riječ je o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.