Potvrđene kazne Soldatu, čuriću i Babiću

Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Dragomir Soldat, Velemir čurić i Zoran Babić osuđeni na ukupno 63 godine zatvora zbog zločina u selu Čarakovo kod Prijedora.

Soldat, čurić i Babić su osuđeni na po 21 godinu zatvora jer su 23. jula 1992. izveli muškarce bošnjačke nacionalnosti iz kuća u Čarakovu i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Babiću, koji je ranije pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zbog učešća u ubistvima muškaraca iz Prijedora na Korićanskim stijenama (planina Vlašić), izrečena je jedinstvena kazna od 35 godina zatvora.

Soldat je bio vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čurić pripadnik jedinice Centar za obavještavanje, a Babić pripadnik Interventnog voda prijedorske policije.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

“Težina zločina je da je svih devet lica koja su ubijena bilo povezano krvnim srodstvom, i gubitak je višestruk. Čak je bio slučaj da je ubijen stric, otac i sin. Neka tijela su bila u raspadajućem stanju jer su dugo ležala na suncu i to je prouzrokovalo dodatnu bol majkama, suprugama i sestrama koje su ih ukopavale”, navedeno je u obrazloženju prvostepene presude.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.