Pavić: Skupština Grada treba da odluči o izgradnji spomenika

 

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić danas je primio delegaciju roditelja ubijene djece koji su pokrenuli inicijativu za izgradnju spomen obilježja u centru Prijedora za 102 ubijene djece u periodu 1992-95.

Na sastanku je Pavić izjavio da on nije nadležan ni da odbije ni da odobri zahtjev roditelja da se podigne spomenik, već to treba da učini Skupština Grada Prijedora. On bi najradije da se sa inicijativom ide prema višim nivoima vlasti ali je i sam svjestan da je podizanje spomenika u nadležnosti lokalne vlasti, u ovom slučaju Skupštine Grada. Sa humane strane on je rekao da se ne protivi izgradnji takvog spomenika i da bi to trebalo biti omogućeno i u gradovima u Federaciji BiH.

Roditelji djece su 25.novembra ove godine uputili zahtjev Skupštini Grada zajedno sa potrebnim brojem potpisa građana i očekuju da će se već na narednoj sjednici odbornici Skupštine izjasniti o gradnji spomenika ubijenoj djeci. Predsjednik gradske Skupštine Prijedora Sead Jakupović još nije našao vremena da primi delegaciju roditelja iako se od njega očekivalo da će to učiniti prije gradonačelnika.

Ovo će biti prvi put od potpisivanja Dejtonskog sporazuma da Skupština grada Prijedora raspravlja o obilježavanju stradanja građana nesrpske nacionalnosti. Poslanici imaju istorijsku priliku i odgovornost da pokažu da stradanje djece mora da bude priznato i adekvatno obilježeno, bez obzira na njihova imena i nacionalnu pripadnost.

Ukoliko prijedorska Skupština ne prihvati izgradnju spomenika ubijenoj djeci to će biti jasan pokazatelj da svi stanovnici u Prijedoru ne uživaju ista prava pa će mjerodavan biti Zakon o zabrani diskriminacije u BiH. Roditelji djece neće odustati od izgradnje spomenika jer je to najamanje što im lokalna vlast može pružiti kao satisfakciju nakon što su im djeca brutalno ubijena ili im se u Prijedoru izgubio svaki trag.

Roditelji ubijene djece

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.