Dzuma…

 

“O vjernici,kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Nije vjernik samo onaj ko čini ono što je naređeno ili izbjegava ono što je zabranjeno. Vjernik potpunog imana je ona u čijem srcu nema ni grama suprotstavljanja i koji se ne predaje vesvesama koje mu bivaju servirane. Kada god se povećaju njegovi problemi i iskušenja, poveća se i njegov iman i predanost Uzvišenom Allahu. On moli Allaha, ali ne vidi tragove svoje dove! Uprkos tome, njegovo stanje se ne mijenja, jer je on svjestan da je samo rob i da ima Vladara koji postupa shodno Svojoj volji. Ukoliko se u njegovom srcu javi odbojnost prema Allahovoj odredbi, takav čovjek iz stepena robovanja prelazi u stepen rasprave, kao što je učinio Iblis. Snažan iman pokazuje svoje plodove u trenucima jakih iskušenja.

Gledajući primjer Jahje b. Zekerijaha, a.s., kako ga je grješnik i nasilnik savladao, naredio njegovo ubistvo i zaklao ga, kod nekoga se u duši može javiti misao: „Pa zašto ga Onaj ko ga je poslao kao vjerovjesnika nije zaštitio?“ Isti je slučaj i sa ostalim vjerovjesnicima koji su bili žrtva nasilnika. Ako bi čovjek i pomislio da Allah nije moćan zaštiti Svog vjerovjesnika to bi bio kufr!

Ako čovjek zna da je Allah bio moćan odvratiti tu nepravdu od vjerovjesnika, a ipak nije to uradio, da je dao da muslimani osjećaju glad, a nevjernici budu siti, da se muslimani razbolijevaju, a nevjernici budu u zdravlju, onda mu jedino preostaje da se potpuno preda odredbi svoga Gospodara, iako u tom trenutku trpi bol i izgara.

Jusuf, sin Jakubov, a.s., je otišao, a iza njega je ostao otac koji je za njim plakao osamdeset godina, ne gubeći nadu. Kada je izgubio i drugog sina, kazao je: Možda mi ih Allah zajedno dovede.

Musa, a.s., je dovio protiv faraona, pa mu je Allah uslišao dovu nakon četrdeset godina.

Vjerovjesnici su ubijani, a Allah nije Svojom moću to zaustavio. Također, čarobnjaci u vrijeme faraona su razapeti i odsječene su im i ruke i noge.

Koliko je samo iskušenja koja su pogodila ove ljude, pa im je to samo predanost i zadovoljstvo povećalo!

I ovdje shvatamo pravo značenje riječi Uzvišenog Allaha: Allah je njima zadovoljan. U tome se ogleda snaga imana, a ne samo u broju rekata!

Hasan el-Basri je kazao: „U dobroti i rahatluku su svi ljudi isti, pravo lice se pokaže kada nastupe iskušenja.“

 

(Iz djela Sajdu-l-hatir Ibn Dževzija)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.