Godinama smo klanjali dženaze i bili sami u svojoj boli

Krajina, ali i ostatak Bosne i Hercegovine, u nedjelju će ispratiti 284 žrtve genocida u Prijedoru na vječni počinak. Među njima je prijedorski imam Sulejman Dizdarević, jedan od dvojice imama koji su do sada pronađeni u masovnim grobnicama i identifikovani, kao i jedna žrtva, pripadnik hrvatskog naroda, Ante Dolić.

Ove godine dženaza će biti klanjana u Kozarcu, a među žrtvama je i po više članova iz jedne porodice.

Na području prijeratne prijedorske općine, sada Grada Prijedora, tokom rata ubijeno je desetak vjerskih službenika, što muslimana, što katolika.

"Tu su penzionisani imami, imami koji su bili u službi, kao i katolički sveštenici. Također, tu spadaju i ona vjerska lica koja su bila pri samostanima. Pouzdano znam da su ubijena četiri imama koji su bili u službi kada su ubijeni, kao i dvojica penzionisanih. Znam da su i dva katolička sveštenika bili u službi kada su ubijeni", pojašnjava za Klix.ba Amir Mahić, glavni imam u Kozarcu.

Do sada pronađeni posmrtni ostaci dva imama

Među onima koji su identifikovani i kojima je ranije klanjana dženaza je i Hamid ef. Softić. On je pokopan prije nekoliko godina.

"Mislim da je on prvi od imama koji je pronađan i identifikovan, ostali osim sada ef. Dizdarevića, još uvijek nisu pronađeni", kaže Mahić.

Tužna kolona sa posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava u subotu će iz Šejkovače, hale za identifikacije, krenuti prema Kozarcu, gdje će biti klanjana kolektivna dženaza, a potom će na različitim mezarima biti obavljen ukop. Vjerski obred bit će obavljen i za Antu Dolića, jedinu žrtvu-katolika, koji će biti sahranjen ove godine.

"Predviđeno je da kolona sa posmrtnim ostacima prođe kroz Sanski Most, gdje će stanovnici tog grada odati počast žrtvama, a potom će kolona proći i kroz Prijedor. Nažalost, u centru grada Prijedora neće biti zastajanja", kaže Mahić.

Na dženazama u Prijedoru je proteklih godina prisustvovalo od pet do 10.000 ljudi, pa čak i onda kada se ukopavao veliki broj žrtava.

"Ove godine očekujemo daleko više ljudi, jer već imamo najavljene dolaske sa svih strana. Naš kraj je, čini mi se, pomalo bio zaboravljen. Međutim, nakon otkrića Tomašice ljudi su postali svjesniji koje su razmjere stradanja kroz koje smo mi prošli. U biti, mislim da je ovo 16. kolektivna dženaza po redu i do sada je ukopano negdje oko 2.500 ljudi. Žalosno je to da smo mi ovdje klanjali dženaze godinama našim šehidima, žrtvama rata iz Prijedora i Kozarca, a da niko od zvaničnika, ni predstavnika bilo koje institucije nije dolazio, sami smo bili u svom bolu. Nikoga mi nismo ni zvali, nama je bio cilj da ih spustimo u mezare i da znamo gdje su njihove kosti. Ove godine su dolazak najavile brojne delegacije", kaže kozarački imam.

Zajednička komemoracija za sve žrtve

Ove godine u kolektivnu dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Zajedno sa bošnjačkim žrtvama u Kozarcu će biti ispraćen i Ante Dolić. Ranijih godina su također na posljednji počinak zajedno ispraćanje žrtve iz bošnjačkog i hrvatskog naroda.

"Ne tako često, jer žrtve hrvatske nacionalnosti ili katoličke vjeroispovijesti, nažalost nisu otkrivane u masovnim grobnicama, ali kada je to bio slučaj zajedno smo ih ispraćali. Primjera radi katolici iz jednog sela gdje su živjeli, nisu pronađeni. Oni su bili naše komšije, bili su u logorima zajedno s nama i porodice su uvijek željele da to bude zajednička komemoracija i ispraćaj. Ovog puta je to jedna žrva i u sklopu komemoracije će se vjerovatno obratiti i predstavnik katoličke zajednice. Odat ćemo mu počast i ispratiti Antu Dolića onako kako dolikuje", kaže imam Mahić.

Kako je trenutno poznato, Dolić će biti pokopan na groblju Pašinac.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.