Održan protestni skup ispred ‘Å ejkovače’

Održan protestni skup ispred ‘Å ejkovače’

U organizaciji Saveza logoraša BiH, općinskih udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Ključa i Prijedora, te naselja Kozarac, kao i Udruženja Prijedorčanki "Izvor", danas je ispred Identifikacionog centra "Šejkovača" organiziran protestni skup, javlja Fena

Na ovaj način bivši logoraši još jednom su izrazili nezadovoljstvo zbog sporosti u procesuiranju ratnih zločina u općinama koje se nalaze u dolini rijeke Sane, te nedostojnih uslova u Identifikacionom centru "Šejkovača" u kojima se vrši antroploška obrada, obdukcija i identifikacija ekshumiranih tijela. 

Na području te tri općine, kako je rečeno, otkriveno je  i ekshumirano stotinjak masovnih i pojedinačnih grobnica, a tokom 1992. godine stradalo je više od pet hiljada Bošnjaka i Hrvata. Smatraju da su ova dešavanja, na osnovu sistematizacije i razmjera počinjenih zločina, imala karakter genocida. Za zločine je do sada, pravomoćnim zakonskim presudama osuđeno 56 osoba, što je ocijenjeno sramotnim.

Predsjednik Saveza logoraša "Dr. Irfan Ljubijankić" Unsko-sanskog kantona (USK), Enes Salihović, istakao je nezadovoljstvo žrtava zločina i njihovih porodica radom Haškog tužilaštva, ali i domaćeg pravosudnog sistema. 

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koji je kazao da država i njeni organi moraju pomoći žrtvama i njihovim porodicama. 

"Lokalne vlasti podržavaju svaki oblik građanske inicijative koji je usmjeren ka domaćem pravosuđu, da znaju da je vrijeme da se čvršće uhvate u koštac s problemima ratnih zločina i utvrđivanjem istine", kazao je načelnik Općine Sanski Most, Mustafa Avdagić. 

Nakon protestnog okupljanja bivši logoraši i članovi porodica stradalih obišli su lokalitet Kriva cesta u Sanskom Mostu, gdje su obilježili 22. godišnjicu stradanja devetnaest bošnjačkih civila, koji su na tom mjestu ubijeni 1992. godine. 

Njihova tijela su nakon toga uklonjena, neka su bačena u rijeku Sanu, a većina pokopana u masovnu grobnicu na mezarju Greda. Položeno je cvijeće i odata počast ovim žrtvama.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.