Ne zaboravi!! 24. maj 1992.

Ne zaboravi!! 24. maj 1992.

 

Bez obzira koliko god vremena proslo, koliko god se trudili da ih potisnemo, da nastavimo zivjeti “normalnim” zivotima, sjecanja na majske dane krvave devedestdruge, i dalje su ziva u nama kao da su se juce desila, i koliko god lijepi bili proljetni majski dani tuga je prevelika.

Mozda bi lakse bilo, kada bi danasnjica bila drugacija, kada ne bi boljela gorka realnost, kada bi se bez straha i zabrana mogli sjecati tragedije i zlocina koji se desio, kada bi se priznao genocid, kada bi imali obiljezena mjesta sjecanja, podignute spomenike i izgadjene memorijalne centre u kojima bi se njegovalo sjecanje na zlocin i poducavale generacije da isti prepozna i sprijeci na vrijeme.

Medjutim, boli cinjenica da se istorija prekraja, da se dizu lazni spomenici, da se velica i slavi zlocin a zrtva osudjuje zbog trazenja svojih elementarnih ljudskih prava, kada zivis kao “povratnik” u rodjenom mjestu i gradjanin si BH entiteta koji te ne prihvata i ne stiti.

Moglo bi se o ovome cijeli dan pisati, mogle bi se knjige napisati, bilo da se sjecamo onoga sto se desilo, bilo da analiziramo ono sto se danas dogadja, i opet malo bi se toga promjenilo jer osim rijeci trebaju i djela, treba napor, a nazalost, cini mi se da smo sve manje spremni zrtvovati se za nesto sto nema veze sa licnim, dunajlucarskim interesom, i onda se postavlja pitanje, ima li smisla boriti se za istinu, za opstanak naroda kojemu predstoji propast?

Ako nista, vrijedi zbog emaneta koji su nam ostavili nasi sehidi, kao i emaneta prema nasoj djeci i njihovoj buducnosti a na kraju i radi licnog dusevnog zadovoljstva kojeg je tesko osjetiti ganjajuci dunajluk i materiju.

Kao i svake godine, od kako smo se vratili na nasa ognjista, Medzlis Islamske zajednice Kozarac i ove ce godine na miran i dostojanstven nacin obiljeziti 24. maj 1992. godine kao dan pocetka kozaracke golgote.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.