TRAJNO SJEČANJE NA UBIJENU DJECU PRIJEDORA

 

Roditelji ubijene djece u Prijedoru danas su zvanično pokrenuli inicijativu da se u centru grada podigne spomen obilježje sa imenima 102 djece koja su ubijena ili nestala u periodu 1992-95.godine na području Prijedora.

Na sastanku koji je danas održan u Prijedoru potpisan je sporazum o saradnji putem kojeg će roditelji ubijene djece, ali i drugi najbliži srodnici, udružiti napore kako bi trajno sačuvali sjećanje na patnju i prerano prekinute živote prijedorskih mališana.

”Glavni cilj naših napora je podizanje spomen obilježja u centru Prijedora sa imenima ubijene djece” – rekao je Fikret Bačić, koji je danas izabran da predstavlja odbor roditelja. Fikretu Bačiću su 1992.godine u Zecovima kod Prijedora ubijena kćerka Nermina u sedmoj godini života i sin Nermin u četrnaestoj godini.

”Pokrenuli smo potpisivanje peticije putem koje ćemo zatražiti od Skupštine grada Prijedora da odobri podizanje spomenika u centralnoj gradskoj zoni i da se ta izgradnja finansira iz budžeta grada. Pozivamo sve građane Prijedora da podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju. Našu djecu niko nije zaštitio u ratu ali danas, mi, roditelji te djece, očekujemo da će nam se u ovom opravdanom zahtjevu pridružiti svi građani Prijedora bez obzira na kojoj strani su tada bili. Ovo je prilika za svakog da pokaže da se ne slaže sa ubijanjem nedužne djece. Želimo da taj spomenik bude opomena za buduće generacije da u našem Prijedoru nikada više niko ne ubija nedužnu djecu i ostane nekažnjen.” – rekao je Bačić.

Potpisivanje peticije će se organizovati na različitim punktovima u gradu i okolnim mjestima a svoju podršku ovoj inicijativi je već iskazalo Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve. Očekuje se podrška i drugih nevladinih organizacija, naročito onih koje okupljaju mlade, poput Centra za mlade ”Kvart”, udruženje ”Optimisti2004” i druge.

Prikupljanje potpisa za peticiju će se vršiti do 31.maja 2014.godine kada se na Dan bijelih traka, aktivisti iz cijelog regiona bivše Jugoslavije, u okviru programa obilježavanja sa posebnim pijetetetom sjećaju ubijene prijedorske djece. Tako su prošle godine na glavnom gradskom trgu aktivisti formirali krug od 102 ruže sa imenima ubijene djece i do duboko u noć niko nije pomjerio niti jedan cvijet, a pokraj tog cvijetnog kruga je prošlo na hiljade prolaznika. To je bio jasan pokazatelj da građani Prijedora ne bi imali ništa protiv trajnog spomenika ubijenoj djeci, sada je na lokalnim vlastima da i oni pokažu koliko im smrt najnevinijih stanovnika znači. U centru grada je podignuto više od deset spomenika poginulim borcima a niti jedan ubijenoj djeci. Do sada je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica potvrđen identitet putem DNK-a za 12 maloljetnih dječaka, starosti od 15 do 17 godina.

Svi roditelji i bliži srodnici ubijene djece iz Prijedora ukoliko žele pristupiti inicijativi i potpisati sporazum trebaju se javiti Fikretu Bačiću na e-mail: bacicfikret@hotmail.com

E.R.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.