Stanje izazvano poplavama od jutros se polako normalizuje

 

Zbog prestanka padavina hidrološka situacija jutros je na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska nešto povoljnija, ali iz Civilne zaštite navode da će za smirivanje stanja izazvanog porastom vodostaja rijeka i pojavom oborinskih voda trebati nekoliko dana, što, opet, zavisi od meteoroloških uvjeta.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS navode da je usljed obilnih padavina u zapadnom i sjevernom dijelu Republike Srpske došlo do porasta vodostaja rijeka.

 Prema poslednjem osmatranju Kota vanredne odbrane od poplava  prevaziđena je na hidrološkoj stanici Banja Luka –  Delibašino selo, rijeka Vrbas za 78 cm i vodostaj iznosi 398 cm i na hidrološkoj stanici Novi Grad nizvodno, rijeka Una, za 54 cm, pa trenutni vodostaj iznosi 454 cm. Kota redovne odbrane od poplava prevaziđena je na hidrološkoj stanici Prijedor, rijeka Sana za 10 cm, a trenutni vodostaj iznosi 430 cm.

Situacija u Posavini i Semberiji je nepromijenjena, potvrdila je jutros uposlenica Civilne zaštite RS Branka Klarić. U Semberiji je najveća šteta zbog izlijevanja podzemnih voda izazvana u Batkovićima i Ostojićima  načinjena na poljoprivrednim površinama, pa prve procjene ukazuju da su u cijelosti uništene površine na kojima je posijan kukuruz.

I na području opštine Gradiška situacija se od jutros smiruje potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) šef Civilne zaštite te opštine Boško Pucar.

 “Noćas je oko 1:30 sati bilo kritično stanje na kanalu za odvod oborinskih voda Ljevčanica u Lijevču polju, kanal je odolio, a od jutros se voda povukla”, naveo je Pucar.

Stanje se smiruje i na području Novog Grada (Bosanski Novi), rekao je u izjavi za AA  šef opštinske službe Ratko Pavić.

Prema njegovim riječima najveće probleme izazvao je porast vodostaja riječica i potoka, te oborinske vode na tom području, koje su i poplavile poljoprivredno zemljište.

“Sada se voda vraća u korita, ali to će neminovno dovesti do porasta vodostaja Une i Sane. Jedino što u ovoj situaciji može pomoći jeste da konačno dođe do poboljšanja vremenskih uslova, odnosno prestanka padavina”, istakao je Pavić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.