”Pucanj u dušu” ”“ film o silovanjima žena

Piše: Nermin Spahić

Gospodine Hotiću, kako je došlo do ideje za ovaj film i zašto baš ova tematika?

”Pucanj u dušu” je radni naslov novog filma na kojem radi Exit Media. Problematika ratnih silovanja je specifična u odnosu na druge vrste zločina. Prva stvar koju treba naglasiti je ta da je ova vrsta zločina na neki način ”nevidljiva” i najčešće prolazi neopaženo, a samim tim i nekažnjeno. Silovanja su jako teško dokaziva, a same žrtve rijetko se usuđuju progovoriti o tome zbog osjećaja poniženosti, srama i stigmatizacije u društvu. Pitanje silovanja kao ratnog zločina je i u domaćem i međunarodnom pravu poprilično nedefinisano i zapostavljeno. Dugo je vremena trebalo da se na tom polju naprave neki pomaci. Poznata nam je i činjenica da je za vrijeme rata u BiH bilo mnogo primjera masovnih silovanja i seksualnog zlostavljanja kao metode etničkog čišćenja i duhovnog ubijanja jednog naroda. Prema statistikama UN-a u Bosni i Hercegovini je za vrijeme rata silovano između 50 000 i 60 000 žena, dok je s druge strane samo 29 osoba procesuirano za ovu vrstu zločina. Ovo su ujedno i neki od motiva kada je u pitanju odabir ove tematike.

Već ste počeli raditi na projektu filma. Kako je bilo suočiti se lično sa ovom tematikom?

Emotivno teško i na momente potresno. Zbog prirode ovog zločina kojem nije cilj smrt i ubijanje, nego obeščašćivanje i ponižavanje žrtve, te njeno doživotno obilježavanje. Pogotovo kad znate da se radi o vašim sunarodnjakinjama i zločincima koji i danas hodaju našim gradovima.

Šta je krajnja namjera ovog projekta?

Cilj filma je svakako otrgnuti od zaborava sve te grozote kroz koje su žene prošle i pokazati da nisu samo muškarci na borbenim linijama prolazili kroz ratne strahote i iskušenja. Naša je kolektivna dužnost da te žene (i muškarce) ne zaboravimo. Ovaj film ima intenciju da doprinese općoj kulturi pamćenja kada su u pitanju sve strahote kroz koje su ljudi ovdje prolazili, a u konkretnom slučaju je to jedan od najmonstruoznijih zločina – zločin silovanja.

Ovo je još jedan u nizu projekata u realizaciji Exit-a koji tretira nemila dešavanja u proteklom ratu.

Kako će film ukratko izgledati?

Fim će biti urađen u igrano-dokumentarnoj formi i govorit će o zločinima i žrtvama silovanja na prostoru cijele BiH u toku agresije. Tretirat ćemo ovu tematiku sa historijskog, pravnog i sociopsihološkog aspekta, kao i ukazati na silne traume i iskušenja koja ove osobe proživljavaju i nakon zločina, kao i na to da je ova populacija nepravedno zapostavljena i marginalizirana od strane države. Naravno, okosnica filma će biti autentični iskazi žrtava.

Kada se okvirno može očekivati završetak projekta i dostupnost široj publici?

Zbog kompleksnosti materije u ovom momentu nismo u prilici precizirati vremenski okvir realizacije projekta. U svakom slučaju očekujemo, ako Bog da, da će film početkom iduće godine ugledati svjetlo dana.

 

(Nasevijesti.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.