Zabranjena promocije knjige koja negira genocid u Srebrenici

Promocija knjige "Srebrenička podvala" pukovnika Vojske Republike Srpske Ratka Škrbića, koja je danas trebala biti održana u Beogradu u prostorijama Vojske Srbije, otkazana je na zahtjev Ministarstva odbrane Srbije, potvrdila je za Klix.ba Nataša Kandić, koordinator Koalicija za REKOM.

Organizator promocije knjige koja negira genocid u Srebrenici je organizacija "Istorijski projekat Srebrenica". Iz organizacije su saopštili da je zakazana prezentacija knjige pukovnika Škrbića otkazana po naređenju ministra odbrane Srbije Nebojše Rodića.

Na čelu organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" se inače nalazi Stefan Karganović koji je, kako je ranije objavljeno, od Vlade RS-a dobio više od 1,5 miliona KM za svoje aktivnosti kroz koje pokušava negirati genocid u Srebrenici. Karganović je nedavno dospio u centar javnosti zbog knjige “Rušenje Republike Srpske” koja je čak objavljena i na zvaničnoj web stranici SNSD-a.

Knjiga "Srebrenička podvala“ negira genocid u Srebrenici i činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Fond za humanitarno pravo se oglasio saopćenjem jučer u kojem je naveo da zahtijeva od ministra odbrane Nebojše Rodića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da onemoguće održavanje ovog skupa u prostorijama državnih institucija i da na taj način pokažu poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih, kao i da Republika Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze.

Kandić je za Klix.ba kazala kako je zabrana promocije knjige koja negira genocid izuzetno pozitivna vijest. Također je pozdravila najavu Aleksandra Vučića, budućeg premijera Srbije, koji je kazao da će u prvu zvaničnu posjetu doći u Sarajevo.

Komentirajući općenito negiranje genocida, objavljivanje sličnih publikacija i organiziranje skupova s tim ciljem, Kandić kaže da presude i sudske činjenice ostaju po strani, a da se upornoi poricanje nastavlja.

"Fond za humanitarno pravo je precizno naveo da autor knjige ‘Srebrenička podvala’, koji je svjedočio u Hagu, nije prihvaćen kao pouzdan i da je njegovo svjedočenje odbačeno. Mi ćemo i dalje imati borbu između poricanja i prihvatanja sudskih činjenica", kazala je Kandić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.