Brammertz u Sarajevu

Nakon sastanka sa predstavnicima udruženja žrtava, Brammertz se osvrnuo i na jutrošnji sastanak sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, te kazao kako cijeni da njegove kolege u BiH rade u teškim okolnostima.

"Ali, zaista sam se nadao da ću vidjeti da je ostvaren veći napredak od onog koji sam vidio", rekao je Brammertz.

I predstavnici udruženja žrtava takođe žele vidjeti veći napredak u predmetima, te u aktivnostima sudova kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, rekao je Brammertz. On je dodao kako predstavnici udruženja žrtava i dalje insistiraju na poboljšanju dinamike traženja nestalih osoba.

"To je pitanje koje sam ja spomenuo i u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, kada sam zamolio međunarodnu zajednicu da i dalje zadrži potrebu za traženjem nestalih lica kao jedan od glavnih priroriteta. Često smo razgovarali o pomirenju, te onome što je potrebno da bi ova zemlja nastavila u pozitivnom smjeru, a ja sam pomenuo da je odgovornost za počinjene zločine jedan od uslova da bi se išlo ka pomirenju. Razumijem veliki broj porodica koji žele znati gdje su njihovi najmiliji, koje ne mogu krenuti naprijed bez izvjesnosti o sudbini njihovih najbližih", istakao je Brammertz.a

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.