U Oborcima počela potraga za tijelima

Na lokalitetu mjesta Oborci kod Donjeg Vakufa u srijedu je počelo iskopavanje na lokaciji za koju se sumnja da bi mogla biti masovna grobnica za više od 100 ljudi u proteklom ratu.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić kazala je da je danas počelo mašinsko prekopavanje terena.

"Prvi dan iskopavanja protječe bez rezultata, a timovi stručnjaka iz Instituta i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje je naložilo iskopavanje, ovu lokaciju će pretraživati i u četvrtak", javila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Kopanje tri i po metra u dubinu

Tužilaštvo sumnja da se na toj lokaciji nalazi više od 140 tijela nestalih Bošnjaka iz Prijedora.

"Kopalo se do dubine od tri do tri i po metra, mašinski. Sigurno je da će ekshumacija biti nastavljena i u narednim danima, jer bi se, prema informacijama Instituta za nestale osobe, ovdje trebali nalaziti posmrtni ostaci većeg broja žrtava, civila bošnjačke nacionalnosti", kazala je Čengić.

Braća Hasan i Redžo Balihodžić posmatrali su danas mašinske radove koji su izvođeni na njihovim njivama na kojima već više od dvije decenije izvode poljoprivredne radove.

Redžo je kazao da su 1992. godine izbjegli u Bugojno i tu ostali do oslobađanja Donjeg Vakufa.

"Kada smo došli, na ovoj parceli je bilo posađeno povrće. Poslije rata svake godine oremo traktorom i nismo ništa našli, nikakav materijal", pojasnio je, piše Anadolija.

Prema Redžinim riječima, danas je počela ekshumacija, ali ne može se znati šta se nalazi ispod zemlje.

"Zemlju oremo oko 30 centimetara, nikada nismo naišli na nešto sumnjivo", kazao je on.

Ulegnuta zemlja

Govoreći o Srbinu koji je, navodno, otkrio da se na ovom lokalitetu nalazi masovna grobnica, Redžo pojašnjava da ne zna o kome je riječ.

Već 22 godine na jednom dijelu njiva Hasana i Rašida Balihodžića ne raste trava. Na tom mjestu zemlja je ulegnutija i različita od ostatka oranice.

Mještani, kako je ranije rečeno Al Jazeeri, pretpostavljaju da bi na tom mjestu mogla biti grobnica s posmrtnim ostacima više od 100 Bošnjaka i Hrvata nestalih iz konvoja autobusa kojim su u ljeto 1992. godine pripadnici interventnog voda policije bh. entiteta Republika Srpska prebacivali zarobljene iz Prijedora na Vlašić, a potom ih strijeljali na Korićanskim stijenama.

Ekshumacijom, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

(Al Jazeera)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.