Iz Bihaća kreće oko 90 učesnika maratona do Tomašice

 

Oko 90 učesnika prvog trkačkog maratona Bihać – Tomašica kod Prijedora, koji će na put ukupne dužine 120 kilometara, krenuti sutra ujutro u 4 sata sa Gradskog trga, okupilo se večeras u Bihaću, javlja Fena.

U maratonu učestvuju pripadnici svih policijskih agencija u BiH, te sportisti iz Unsko-sanskog kantona (USK). Oni će trčati etapno na štafetni način, podijeljeni u šest grupa, a cijelim putem će ih pratiti vozilo hitne pomoći i policija.

Maraton se organizuje povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Organizatori su Sudska policija USK-a i klubovi borilačkih sportova Favorit BH i Zino iz Bihaća, a suorganizatori Savez logoraša u Bosni i Hercegovini (BiH) i Općina Bihać.

“Već godinama trčimo maraton Bihać-Srebrenica, pa smo došli na ideju da povodom Dana ljudskih prava organiziramo jedan i do Tomašice, kako bi se obilježilo to jedno od najvećih stratišta u historiji Evrope i na taj način skrenula pažnja na zločine počinjene u ratu u BiH”, kazao je Zlatko Fajković iz Favorita BH, inače jedan od inicijatora maratona.

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević, koja je pokrovitelj maratona, obraćajući se učesnicima istakao je da kreću iz grada, koji ima na desetine sličnih stratišta iz proteklog rata, ali da je Tomašica do sada najveće u BiH.

Predsjednik saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković čestitao je učesnicima i kazao da čine “veliku stvar”.

“Logoraši su doživjeli najveće torture i zločine, ali i dalje zastupamo suživot i toleranciju građana BiH. U našoj zemlji ima 657 logora i oko 200.000 logoraša. Tokom rata ubijeno je 30.000, a oko 25.000 osoba je silovano”, istakao je Mešković.

U nastavku je dodao da će logoraši učiniti sve kako se zločini, koji su se desili u BiH nikad ne ponove, ali i ne zaborave. Jedan od načina, prema njegovim riječima, upravo je i sutrašnji maraton.

Dolazak učesnika maratona na lokalitet masovne grobnice Tomašica kod Prijedora predviđen je sutra u 15 i 30 sati, gdje će ih dočekati predstavnici nevladinih organizacija i građani, pa ćezajedno odati počast žrtvama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.