Ekshumacija žrtava iz Tomašice: Stigli prvi DNK nalazi

 

Snijeg i loši vremenski uvjeti privremeno su zaustavili ekshumaciju na lokalitetu Tomašica. Ovo su potvrdili iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, uz pojašnjenje da će ekshumacija biti nastavljena u idućoj sedmici nakon što Tužilaštvo BiH donese odluku.

No, prema pisanju Oslobođenja, iz Tužilaštva BiH su saopštili da kopanje nije obustavljeno, već će naprotiv, biti intenzivirano. Podsjećaju i na aktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH koji su izlazili na teren da bi pomogli u procesu ekshumacije. Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izričito je naredio da procesi ekshumacija ne smiju trpjeti zbog vremenskih uvjeta i da se na ekshumacijama mora raditi.

Do sada su bila angažirana tri bagera, a detaljno se pretraživalo šire područje. Riječ je o lokalitetu većem od 3.000 kvadratnih metara, a kopalo se do dubine od oko 10 metara.

„Od 430 tijela ekshumirano je 275 kompletnih, dok su ostalo nekompletna tijela koja su prevezena u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se već privodi kraju uzimanje koštanih uzoraka za DNK analizu. Nije praksa utvrđivati identitet na osnovu pronađenih ličnih dokumenata, satova, novca. Već su nam stigli prvi DNK nalazi, i kako koji stiže, tako kontaktiramo porodice koje dolaze na identifikaciju, rekla je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Riječ je o civilima iz Prijedora, mjesta Čarakovo, Rizvanovići, Sredice, Bišćani, logora Keraterm. Još nisu pronađeni stanovnici Kozarca i Zecova. Prema podacima Instituta, pretpostavlja se da se na ovom lokalitetu nalaze i posmrtni ostaci djeteta  od dvije godine.

Kada su u pitanju informacije do kojih Tužilaštvo BiH dolazi, one uglavnom pristižu od svjedoka, brojnih komisija, ali i SIPA, OSA i udruženja za nestale osobe. Čengić podsjeća da je ekshumacija na lokalitetu Tomašica rađena dva puta: 2004. godine, kada je pronađeno 26 žrtava i brojni nekompletni posmrtni ostaci, te 2006. kada je ekshumirano deset kompletnih tijela. Iz Instituta naglašavaju da je informaciju o ovoj masovnoj grobnici dao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske i za to nije tražio nikakvu protuuslugu.

U mjestu Zecovi ubijeno je mnogo žena, djece i staraca, a potraga za žrtvama je u toku. Brojni Prijedorčani zatvarani su u koncentracione logore Trnopolje, Omarska, Meraterm, Manjača iz kojih se nikada nisu vratili.

„Dio masovne grobnice Tomašica bio je izmješten u sekundarnu grobnicu Jakarina Kosa, koja se također nalazi na području Prijedora i iz koje je 2001.  ekshumirano 373 žrtve. DNK analiza je uspjela povezati ove dvije masovne grobnice jer su se dijelovi tijela pronalazili i na jednoj i na drugoj strani“, pojasnila je Čengić.

Na deponiji u sarajevskom naselju Buča Potok i dalje traje ekshumacija. Izuzev fragmenata kostiju, nisu pronađeni ostali dijelovi tijela. Kako zaključuju iz Instituta za nestale osobe BiH, ova ekshumacija je najduža u historiji Instituta. – Pretraživanje je počelo 22. aprila. Kako je utvrđeno DNK analizom, pronađeni su posmrtni ostaci Šefika Pecikoze, koji je nestao na lokalitetu Psihijatrijske bolnice Sokolac, rekla je Čengić, te podsjetila da je u općini Novo Sarajevo nedavno pronađena ljudska lobanja u Ulici fra Mate Divkovića.

U opštinama Foča i Ustikolina završene su dvije ekshumacije, i to na lokalitetima gradsko groblje Prizren i mjesto Kutle. Ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci dvije žrtve. Na lokalitetu Crnetići pronađena je samo lobanja. Trenutno se vrši ekshumacija u Brčkom, a upućen je i zahtjev za ekshumacijom na području Rogatice, gdje se pretpostavlja da se nalazi više desetina tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.