Studenti u centru Zenice održali performans za žrtve Tomašice

Studenti Filozofskog fakulteta u Zenici u petak su na Trgu Alije Izbetbegovića održali performans "Pjesme Tomašice".

Performans su prvi put izveli u zgradi fakulteta, a  jučer na Trgu Alije Izetbegovića svojim sugrađanima recitovali pjesme koje su sami napisali o temi žrtava Tomašice.

Viša asistentica Filozofskog fakulteta u Zenici Naida Mujkić i voditeljica ovog performansa istakla je da su temu odabrali nakon gledanja fotografija iskopavanja grobnice.

"Svakodnevno primam radove svojih studentica koje pišu poeziju. Tri od njih su nagrađene Makovom nagradom za najboljeg pjesnika, a s obzirom na to da nas ima dosta, odlučili smo da se povremeno nalazimo i čitamo poeziju. Ove današnje pjesme su nastale nakon gledanja u fotografije, isprva smo bile bez teksta, ali kasnije smo odlučile napraviti taj korak", izjavila je Mujkić.

Grupa koja je izvela današnji performans ima i simbolični naziv "Euterpa", a cilj im je bio sjećanje i odavanje počasti žrtvama Tomašice.

"Cilj nam je bio da odamo počast žrtvama Tomašice. To su bile slike na koje nismo mogle ostati nijeme i pokušale smo na ovaj način doprijeti do bilo koga, koliko god to bilo inferiorno, jer tek nakon suočavanja sa prošlošću možemo razmišljati o budućnosti", izjavila je Mujkić.

Ona je još dodala da je današnji performans bio stresan za mnoge članove ove poetske grupe, ali da su to prošli i već naredne sedmice će nastaviti svoje nastupe na nekoj drugoj lokaciji.

 

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.