Zločine u Omarskoj činili paravojska i kriminalci?!

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok odbrane Željko Mejakić je izjavio da su zločine u logoru Omarska kod Prijedora u ljeto 1992. počinili pripadnici ‘paravojnih i kriminalnih grupa’, ali da su to bili ‘pojedinačni’ slučajevi koji nisu bili planirani, javlja BIRN Justice Report.

Mejakić je rekao da je većina od 3.400 muslimana koji su bili zatvoreni u ‘sabirno-istražnom centru’ u Omarskoj bila osumnjičena da su kao ekstremisti učestvovali u borbama protiv srpskih snaga, te da ih je, poslije ispitivanja, polovina prebačena u logor za ratne zarobljenike na Manjači, a polovina ‘oslobođena’ preko ‘prihvatnog centra’ u obližnjem Trnopolju.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid izvršen u sedam općina u BiH, među kojima je i Prijedor.

Mejakić je rekao da zločini počinjeni u Omarskoj nisu bili planirani, te da niko nije naredio ubistva, silovanja ili progon, već da su za to bili odgovorni pojedinci, većinom pripadnici paravojnih snaga i kriminalnih grupa čiji dolazak policija nije mogla spriječiti.

On je kazao da je bilo i slučajeva kada su pripadnici osiguranja činili krivična djela.

"U to vrijeme nisu preduzimane nikakve mjere za utvrđivanje njihove odgovornosti i privođenje pravdi", istakao je Mejakić.

Tužilaštvo je Mejakiću predočilo da je više od 300 ljudi posljednji put viđeno u Omarskoj, prije nego što su njihova tijela ekshumirana iz masovnih grobnica.

Ne opovrgavajući to, Mejakić je sugerirao da za te zločine nije bilo odgovorno osiguranje u Omarskoj zato što su muslimanski zarobljenici bili izvedeni iz logora i ubijeni na drugim mjestima.

"Mnogi su posljednji put viđeni u Omarskoj živi, napustili su je i gubi im se svaki trag. Njihova smrt se povezuje s Omarskom, po meni neopravdano", rekao je svjedok, dodavši kako nikada nije negirao da je u tom objektu bilo ubistava.

Mejakić je potvrdio i da su u Omarskoj zatvorenici držani u neodgovarajućim uvjetima, uz nedovoljno hrane, te da su svakodnevno bili prebijani, neki i na smrt, tokom ispitivanja.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno naredne sedmice.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.