Zločine u Omarskoj činili paravojska i kriminalci?!

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok odbrane Željko Mejakić je izjavio da su zločine u logoru Omarska kod Prijedora u ljeto 1992. počinili pripadnici ‘paravojnih i kriminalnih grupa’, ali da su to bili ‘pojedinačni’ slučajevi koji nisu bili planirani, javlja BIRN Justice Report.

Mejakić je rekao da je većina od 3.400 muslimana koji su bili zatvoreni u ‘sabirno-istražnom centru’ u Omarskoj bila osumnjičena da su kao ekstremisti učestvovali u borbama protiv srpskih snaga, te da ih je, poslije ispitivanja, polovina prebačena u logor za ratne zarobljenike na Manjači, a polovina ‘oslobođena’ preko ‘prihvatnog centra’ u obližnjem Trnopolju.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid izvršen u sedam općina u BiH, među kojima je i Prijedor.

Mejakić je rekao da zločini počinjeni u Omarskoj nisu bili planirani, te da niko nije naredio ubistva, silovanja ili progon, već da su za to bili odgovorni pojedinci, većinom pripadnici paravojnih snaga i kriminalnih grupa čiji dolazak policija nije mogla spriječiti.

On je kazao da je bilo i slučajeva kada su pripadnici osiguranja činili krivična djela.

"U to vrijeme nisu preduzimane nikakve mjere za utvrđivanje njihove odgovornosti i privođenje pravdi", istakao je Mejakić.

Tužilaštvo je Mejakiću predočilo da je više od 300 ljudi posljednji put viđeno u Omarskoj, prije nego što su njihova tijela ekshumirana iz masovnih grobnica.

Ne opovrgavajući to, Mejakić je sugerirao da za te zločine nije bilo odgovorno osiguranje u Omarskoj zato što su muslimanski zarobljenici bili izvedeni iz logora i ubijeni na drugim mjestima.

"Mnogi su posljednji put viđeni u Omarskoj živi, napustili su je i gubi im se svaki trag. Njihova smrt se povezuje s Omarskom, po meni neopravdano", rekao je svjedok, dodavši kako nikada nije negirao da je u tom objektu bilo ubistava.

Mejakić je potvrdio i da su u Omarskoj zatvorenici držani u neodgovarajućim uvjetima, uz nedovoljno hrane, te da su svakodnevno bili prebijani, neki i na smrt, tokom ispitivanja.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno naredne sedmice.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord
  • spada

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.