Obilježavanje dana formiranja 17. Viteške Krajiške brigade

U narednu subotu će se u Travniku nizom prigodnih sadržaja obilježiti 21. godišnjica formiranja „17. Viteške Krajiške brigade“. Ova proslavljena jedinica u sastavu Armije Republike BiH je formirana 25. novembra 1992. godine, a za izuzetan doprinos u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine među prvima je proglašena Slavnom, zatim Viteškom i jedina je odlikovana najvišim armijskim ordenom Zlatni ljiljan.

Kako su nas informisali iz u Udruženja veterana i demoblisanih boraca Armije BiH Sanski Most, centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Sedamntaste u Travniku će i ove godine organizovano, sa jednim autobsusom, putovati demobilisani borci, ratni vojni invalidi i porodice šehida ove brigade . Prema riječima Husrefa Zukića, predsjednika UVDB-a, popunjena su mjesta za organizirani odlazak autobusom, a polazak iz Sanskog Mosta za vezirski grad je planiran u subotu u 07:30 sati ispred zgrade općine Sanski Most.

Prema programu obilježavanja Dana formiranja „Sedamnaste“, u 11:3O sati će se posjetiti posjetiti šehidsko mezarje u Travniku, gdje su ukopani pripadnici ove brigade. U 12:15 sati će se obići kasarna u Travniku gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježje postavljeno u čast Krajišnika koji su boravili u ovome prostoru, dok će se Svečana akademija posvećena ratnom putu „17 Viteške krajiške brigade“ održati u Centru za kulturu u 12:30 sati. Nakon toga u istom prostoru je predviđeno druženje uz zajednički ručak i evociranje uspomena iz ratnog perioda.

 

(inmedia)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.