Aktivisti, nakon Foče, preuzeli spomen-ploču i iz Konjica

Aktivisti, nakon Foče, preuzeli spomen-ploču i iz Konjica

Delegacija Inicijative "Jer me se tiče", nakon Foče, preuzela je i od Komunalne policije Konjic spomen-ploču žrtvama ratnih zločina na području tog grada, koja je postavljena gerila-akcijom, u noći sa 25. na 26. oktobar.

 

Spomen ploča je uklonjena dan nakon postavljanja zbog "neposjedovanja dozvole za postavljanje." Aktivisti su bili zatečeni informacijom da su dužni platiti "troškove uklanjanja" memorijala, a u skladu sa odlukom Općine Konjic.

Aktivisti i aktivistkinjeInicijative "Jer me se tiče" su krajem oktobra postavili spomen-ploče žrtvama ratnih zločina uBugojnu, Foči i Konjicu. Memorijali su postavljeni u sinhronizovanoj akciji, u kojoj su učestvovali mladi ljudi iz svih krajeva BiH, a navedeni gradovi su odabrani kako bi se skrenula pažnja javnosti na pravo žrtava ratnih zločina na dostojno obilježavanje stradanja.

"Spomen ploču namjeravamo ponovo postaviti, nakon što službeno zatražimo odobrenje od Općine Konjic, kao što smo to uradili i u Foči.Žrtve ratnih zločina su jednake svuda, od Vijetnama, preko Konga do Kolumbije, pa tako i u BiH. Međutim, osnovni problem u ovoj zemlji je što lokalne i ostali nivoi vlasti to ne prihvataju, nego se žrtve dijele na ‘naše’ i ‘njihove’.

 

Podsjećamo, aktivisti Inicijative "Jer me se tiče" su ranije preuzeli ploču iz Foče, te tamošnjim vlastima uputili zahtjev za njeno ponovno postavljanje. Najavili su i da će u narednim danima otići po ploču u Bugojno, te da će i lokalnim vlastima u tom gradu uputiti zvanični zahtjev za njeno postavljanje.

Spomen ploče žrtvama ratnih zločina postavljene su u noći sa 25. na 26. oktobar u Bugojnu, Konjicu i Foči. Uklonjene su dan nakon postavljanja, akcijom lokalnih vlasti.

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.