U Prijedoru obilježen Dan borbe protiv fašizma

 

Antifašistička akcija Prijedor, u saradnji sa Centrom za mlade “Kvart” Prijedor, je danas obilježila Međunarodni dan borbe protiv fašizma, pod simboličnim nazivom “Zajedno protiv fašizma”. Ovom skupu su se pridružili aktivisti i aktivistice iz udruženja “Oštra Nula” i “UNSA Geto”.

Skupu je prisustvovalo oko 40 građana i građanki, koji/e su uz muziku i čitanje poezije, te listu zahtjeva Opštini Prijedor, obilježili Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Učesnici i učesnice su jasno i glasno poručili da su za Prijedor bez fašističkih obilježja i mržnje. Organizatori su zatražili da simboli mržnje i fašizma nestanu sa ulica i da se zabrane djelovanja neofašističkih grupa na području opštine. Također su zatražili povratak imena ulica vezanih za NOB, kao i da se obilježi mjesto stradanja poznate partizanke Mire Cikote.

“Danas smo svjedoci buđenja neonacističke ideologije koja uzima maha među omladinom i sve više je prisutna u javnom prostoru bez bilo kakvog odgovora i sankcionisanja od institucija sistema, što daje dodatnu važnost ovom skupu”, izjavila je jedna od organizatorica današnjeg skupa.

Nakon protestnog skupa na glavnom trgu, održana je javna tribina na temu “Šta nam govore simboli mržnje u javnom prostoru?” Gosti na debati su bili dr. sci. Srđan Puhalo i prof.dr. Miodrag Živanović, dok je Gordana Katana moderirala ovu tribinu. Na tribini se također govorilo o važnosti suočavanja s prošlošću i humanističkom pristupu žrtvama.

“Današnjim programom poslali smo poruku prijedorskim vlastima, kao i građanima i građankama da zajedno stojimo protiv rehabilitacije neofašizma i govora mržnje”, saopštili organizatori i organizatorke.

Jučer je u Mostaru održan skup “Za Mostar bez fašizma”, na kojem su građani i građanke potpisivali peticiju za promjenu naziva ulica poput Mile Budaka, Vokića i Lorkovića.

Deveti novembar se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, u sjećanje na progon Jevreja poljskog porijekla koji su živjeli u Njemačkoj, koji se dogodio 9. novembra 1938. godine.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.