”NI KRIVI, NI DUŽNI” NA RASPOLAGANJU ISTRAŽIVAČIMA

Obavješteni smo da se na određenim forumima vodi rasprava oko Knjige nestalih opštine Prijedor ”Ni krivi, ni dužni” koju je izdalo Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”. Navodno, nismo dozvolili nekom (ne navodi se kome) da koristi knjigu ”u svrhu istraživanja genocida u Prijedoru”.

Koristimo ovaj prostor da obavijestimo sve dobronamjerne ljude, istražitelje i druge koji proučavaju teme vezane za rat i ubijanje nedužnih civila u Prijedoru da slobodno mogu koristiti našu knjigu. Kada smo se upustili u ogroman posao prikupljanja činjenica i informacija o ubijenim i nestalim Prijedorčanima glavni motiv nam je upravo bila spoznaja da će to jednog dana služiti u naučne i druge svrhe, prije svega u svrhu progona počinitelja zločina nad nedužnim ljudima.

Ta knjiga je i svojevrsni memorijal, mjesto gdje se na najbolji način možemo sjetiti žrtava jer uz većinu imena ljudi stoje i njihove fotografije dok su bili živi. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” vrši pripreme i za izdavanje nove knjige sjećanja u potpuno drugačijoj formi, o čemu ćemo vas uskoro obavijestiti.

Kada je u pitanju elektronska baza žrtava na osnovu koje su i štampana tri izdanja knjige tu imamo određena ograničenja. Značajan dio te baze odnosi se i na lične podatake članova porodica žrtava te pojedinosti oko načina nestanka i pronalaska žrtava. Te podatke ne možemo objavljivati javno, niti drugima ustupati. Izuzetak su tužilaštva kojima smo u više navrata dostavljali određene podatke na njihov zahtjev. Razmjenu podataka imamo i sa Institutom za nestale osobe BiH te Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) a spremni smo da sarađujemo i sa ozbiljnim domaćim naučnim institucijama ukoliko bi se upustile u projekte istraživanja zločina u Prijedoru. Za sada takvih zahtjeva nismo imali.

Podaci iz knjige su dostupni svakom i još uvijek imamo dovoljan broj primjeraka tako da se svako može služiti sa njom. Naravno, umnožavanje te knjige ili objavljivanje u elektronskoj formi nije dozvoljeno bez dozvole izdavača, a što je uobičajeno za sve knjige pa tako i ovu.

Nadamo se da će ovim prestati negativni komentari na račun Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” jer to u konačnici nanosi najveću štetu upravo toj knjizi. Ukoliko se izdavač nastoji po svaku cijenu diskreditovati onda se svakako umanjuje i značaj same knjige, a to vjerujemo nikom nije u cilju.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.