Naši dragi ratni zločin(c)i by Srđan Puhalo

PIŠE: SRčAN PUHALO

U junu i julu 1942. godine tokom bitke na  Kozari zarobljeno je 68.000 ljudi, a pobijeno je preko 33.398 civila, najviše Srba.

Sedamdeset i jednu godinu kasnije u mjestu Tomašica opština Prijedor otkrivena je masovna grobnica bošnjačkih civila iz 1992. godine koja se prostire na 3000 metara kvadratnih  iz koje je do sada iskopano 108 leševa, ali se iskopavanje nastavlja.

Zbog čega vam ovo govorim?

Postavlja se pitanja kakvi smo mi ljudi? Kakvo je naše društvo koje 20 godina ćuti o jednom ovakvom stratištu?

Kako je moguće da srpski narod, koji je preživio veliko stradanje u Drugom svjetskom ratu, ne bude osjetljiv za stradanje civila u ratu i da se prema civilnim žrtvama odnosi sa dužnim poštovanjem?Kako je moguće da stanovnici Prijedora, čiji su preci pobijeni na Kozari, u Staraoj Gradišci i Jasenovcu nemaju poštovanja prema žrtvama, pogotovo ako su civilne?

Kako je moguće da vlasti Republike Srpske očekuju će drugi poštovati njihove žrtve, ako oni ne poštuju tuđe?

Jednostavno – mi smo saučesnici u tom zločinu jer ga svojom šutnjom prikrivamo i opravdavamo.Ali, zločini se ne mogu sakriti!

Filozofija „ako nema leša, nema ni zločina“ koju  je naša „elita“ pokupila iz predratnih jeftinih krimi  romana više ne funkcioniše. Ovo je XXI vijek.

Mogu donekle da razumijem ljude u Prijedoru koji su 1992. godine ćutali kada su im hapsili i ubijali njihove komšije. Mogu to da razumijem jer u ratu budale „kolo vode“ i zbog sitnica se gubila glava. Ali, nemam razumijevanja niti opravdanja da se o masovnoj grobnici veličine pola fudbalskog igrališta ćuti 17 godina nakon završetka rata. Mogu da razumijem da stanovnici Prijedora imaju hiljadu problema, koji ih muče, ali ne mogu da razumijem da se ne saosjećaju sa ljudima čiji su najmiliji pobijeni i kojima se za grob ne zna.

Toliko dugo ćutati o Tomašici jasno pokazuje da se mi kao narod, i kao društvo, nismo odrekli naših ratnih zločinaca i njihovih postupaka i treba da se stidimo zbog toga.

I nema ali,…

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.