Nepravilnosti u radu, počinje istraga protiv popisivača

Agencija za statistiku BiH (BHAS) jučer je uputila dopis entitetskim zavodima za statistiku da zajedno s lokalnim popisnim komisijama provjere navode iz medija o nepravilnostima u radu popisivača i da se tamo gdje bude utvrđena njihova istinitost, odmah djeluje i da takvi popisivači budu isključeni iz procesa popisa.

"Centralni popisni biro donio je zaključak da entitetski zavodi trebaju dostaviti informaciju u kojim općinama i koliko je bilo slučajeva da se popisivalo 20-30 članova domaćinstva.

Nakon te informacije Centralni popisni biro će dati mišljenje i donijeti zaključke" – saopćeno je jučer iz Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH, piše Dnevni avaz.

S terena i dalje pristižu informacije o brojnim nepravilnostima, pogotovo na području Republike Srpske, gdje se, kako je rečeno u Fondaciji „Popis 2013“ na sve načine pokušava minimizirati broj Bošnjaka.

Kako dodaju, čini se to uglavnom odbijanjem popisivača da u bošnjačkim porodicama popišu i one članove koji trenutno nisu prisutni.

Problema imaju i prijedorski Bošnjaci. Naime, organizatori su izračunali kako u najvećem povratničkom naselju Kozarcu neće biti više od 1.900 ljudi, pa su otprilike toliko popisnica i osigurali.

Međutim, već sedmog dana popisa ispostavilo se da ima više od 2.000 ljudi, ali nema dovoljno popisnica.

Zbog toga popisivači iz Kozarca traže da im iz Prijedora pošalju još popisnica, ali im je to onemogućeno, s obrazloženjem da za svako domaćinstvo u Kozarcu u prosjeku pripadaju po 2,5 popisnice, te da navodno nema više popisnog materijala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.