Meron ponovo predsjednik Tribunala u Haagu

Sudija Theodor Meron (SAD) izabran je ponovo, po treći put, za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Istovremeno je na mjesto potpredsjednika ponovo izabran Carmel Agius (Malta). Obojica će obavljati ovu funkciju tokom naredne dvije godine.

Meronov protukandidat bio je sudija O-Gon Kwon koji je dobio šest glasova, upola manje od Merona.

Meron, najstariji sudija u Tribunalu sa 83 godine, nedavno je bio predmet brojnih kritika upućenih ka ovoj instituciji i njemu lično. Nakon oslobađajućih presuda izrečenih u tri slučaja, i to za srbijanskog generala Momčila Perišića, potom za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, i na kraju za dvojicu glavnih srbijanskih obavještajaca Franka Simatovića i Jovicu Stanišića.

Meron je bio u apelacionim vijećima koja su donijela odluke u prva dva slučaja. Nakon presuda, sudiju Merona je sudija Frederik Hahoff optužio da je bio u nedozvoljenim kontaktima sa američkim zvaničnicima, te da je podlegao pritiscima.

Meron je odbio sve optužbe na svoj račun ili bilo kojeg sudije te je u razgovoru za javni servis u Srbiji rekao da, čak i ako bi neka država bila tako “glupa” da pokuša vršiti pritisak na nekog sudiju, oni bi to odbili.

Nakon optužbi na račun sudije Merona i Tribunala, grupa nevladinih organizacija iz regiona zatražila je od Generalnog sekretara UN-a da se preispitaju svi slučajevi koji su narušili kredibilitet Tribunala, uključujući i ovaj. Udruženja nikada nisu dobila odgovor na ovaj zahtijev.

(Anadolija)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.