Trnopolje 05.august 2013. godine

Blizu 100 građana iz raznih dijelova BiH provelo je noć u nekadašnjem koncentracionom logoru Trnopolje u Prijedoru kako bi obilježili godišnjicu postojanja logora i evocirali sjećanja na događaje iz 1990-ih godina kada su upravo na tom mjestu boravili zatočenici.

Građani su spavali pod otvorenim nebom u vrećama za spavanje, a tokom noći su naložili i vatru kako bi im bilo toplije. No, vreće za spavanje ni vatru za grijanje nisu imali logoraši koji su bili zarobljeni na istom mjestu prije 20 godina.

 

Mladi iz Prijedora, Banje Luke, Kozarca, Mostara i drugih dijelova BiH vodili su zdrav razgovor o kulturi sjećanja i suočavanja na neformalan način i o tome kako da nastavimo dalje. Mnogi prisutni su shvatili da narodi kao etničke grupe nisu problem, već politička struktura vlasti i da naš aktivizam mora biti usmjeren k njima. Mladi Bosanci i Hercegovci smjenjivali su se na mjestu zloglasnog logora kroz koji je prošlo nekoliko hiljada osoba. U jednom trenu ih je bilo blizu stotinu, a grupa njih je prenoćila pod vedrim nebom kako bi se bar tu noć solidarisali s logorašima koji su doživjeli tešku sudbinu i odali počast onima koji nisu preživjeli. Druženje mladih je upotpunjeno i kulturnim sadržajima, debatama i razgovorima.

Dokazali su da mladi u Bosni i Hercegovini  mogu i žele graditi zajedničku budućnost.

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.