Sutra počinje Popis 2013

 

Sutra, 1. oktobra, u 9 sati ujutro, počinje popis stanovništva koji je Bosna i Hercegovina čekala 22 godine. Materijal je distribuiran u popisne centre, a popisivači su obišli popisne krugove kako bi se upoznali sa terenom, potvrđeno je na press konferenciji koja je održana danas u Sarajevu, a koju  je organizovala Agencija za statistiku BiH, zajedno sa entitetskim zavodima za statistiku.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine je podsjetio na važnost popisa i pozvao sve građane BiH da otvore vrata popisivačima.

“Popisivači će raditi od 9 do 21 sat. Ukoliko građani ne budu na adresama nakon dva dolaska popisivača, dobit će obavijest o javljanju u Popisno povjerenstvo gdje će dobiti termin za popis”, rekao je Milinović.

Potvrdio je i sa su popisivači potpisali Izjavu o povjerljivosti podataka, te da sve infromacije na popisu trajno ostaju službena tajna.

Hidajeta Bajramović, direktorica Federalnog zavoda za statistiku je rekla kako predstoji kompleksan posao, koji je sveobuhvatan i metodološki, ali i organizaciono.

“Pripreme za popis su u suštini trajale jako kratko, oko dvije godine. Uloženi su veliki napori da bi sve bilo spremno za popis, koji je neophodan da bi napokon dobili rezultate brojnih statističkih istraživanja”, rekla je Bajramović. Napomenula je da je jako važan broj stanovnika, ali i svi drugi parametri koji su obuhvaćeni popisom.

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković, je napomenula na 22 godine čekanja na popis.

“Došli smo u finalnu fazu priprema za popis, u popisnim jedinicama je sve spremno. Nakon popisa ćemo znati šta smo, gdje smo i kako dalje”, napomenula je Čičković.

S obzirom na to da nije utvrđena linija razgraničenja između entiteta, novinari su pitali kako će građani na entitetskoj liniji znati iz kojeg entiteta će doći popisivači. Čičković je pojasnila da je urađena kartografska dokumentacija po kojoj je jasno obilježeno iz kojeg entiteta će doći popisivači.

U dvije općine u Republici Srpskoj i 14 općina u Federaciji je došlo do problema zbog neispunjavanja broja popisivača po nacionalnom ključu. Procenat nedostajućih popisivača je 0,2 posto u odnosu na ukupan broj popisivača. Radmila Čičković je rekla kako će i taj problem do sutra biti riješen, te da je broj popisivača rađen na bazi broja stanovnika prema popisu iz 1991. godine.

Napomenuto je i da će svaki popisvač imati knjigu sa popisnicama na jezicima svih nacionalnih manjina u BiH. Građani su dužni odgovoriti na sva pitanja, a kao odgovor na pitanja koja se tiču etničke i vjerske pripadnosti, i jezika (pitanja 19.1, 24 i 25) imaju mogućnost odgovora ‘Ne izjašnjavam se’.

Prvi rezultati popisa će biti poznati nakon 90 dana od završetka, a Zakonom o popisu predviđeno je da će za popis budžet iznositi 46 miliona KM, u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.