Katastrofa u Bihaću: Izgorila zgrada Kantonalne bolnice

 

U požaru koji je noćas oko dva sata zahvatio Kantonalnu bolnicu Bihać  izgorio je skoro cijeli kompleks, svi krovovi i gornji spratovi bolnice.

Kantonalna bolnica ‘Dr. Irfan Ljubijankić’  počela je da gori oko dva sata, a prema prvim informacijama plamen se pojavio na dijelu krova iznad Pedijatrije  i potom zahvatio sve redom spojene krovove na velikom kompleksu.

U haotičnom stanju  vatrogasne ekipe sa građanima  pokušavale su da osposobe dotok vode iz bolničkih hidranata koji, navodno, nisu tehnički ispravni.

Sa svih strana povici, molbe, pozivi, naredbe, sugestije, u mraku je teško razaznati lica ljudi. Kod većine nevjerica i šok.  Slike kataklizme dešavaju se pred očima ljudi.

Među prvima da pomognu došli  su pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), oni brinu o sigurnosti ljudi  oko kompleksa. Organiziraju posljednje ulaske hrabrih mladića u objekat Bolnice u plamenu kako bi se spasilo što se spasiti da.

Jedan od specijalaca  s razlogom grubo i autoritativno vraća mladog čovjeka sa ulaza u goreći kompleks.

“Šta me vraćaš, ne idem što mi je ćeif”, odgovara mladić uvrijeđeno.

Među brojnim spasiocima je i Bišćanin Adnan Pečenković sa kolegom Igorom Šušnjarom. Bili su u gradu i vidjeli plamen na nebu.

“Devet sam se puta penjao gore, na trećem spratu ne gori ništa, bio sam na vrhu, sve je pod plamenom. Velika je vrućina, gore se teško diše. Najviše smo se bazirali na inkubatore za bebe, to smo nosili po dvojica”, priča Pečenković i ne sjeća se ni kad je došao niti koliko je prošlo vremena, piše Avaz.ba.

Požar je stavljen pod kontrolu oko 3,40 sati.

Veliki broj građana iz cijelog Bihaća zajedno sa pripadnicima policije, Civilne zaštite, vatrogascima, kao i zaposlenima u Bolnici  priskočili su u pomoć.

Prvo su spašavani pacijenti, njih oko 400 je bezbjedno izvedeno iz bolničkih zgrada, a onda materijalna sredstva, prije sviih zapaljive plinske boce. U polumraku, jer su u međuvremenu isključene električne instalacije, kako ne bi došlo do veće nesreće, vatrogasci sa nekoliko vozila  pokušavali da stave pod kontrolu vatrenu stihiju.

Bolnica još gori, ali se vatrena stihija ne širi. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

Radiosarajevo.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.