Mladi Prijedora zajedno u borbi protiv mržnje

 

Mladi okupljeni oko platforme „Mladi za pomirenje“ koju čine organizacije Čisto srce, Opimisti2004-Kozarac i Kvart iz Prijedora i Kozarca su u subotu, 21.09.2013. godine zajednički obilježili Međunarodni dan mira. Obilježavanje je obuhvatalo krečenje grafita koji promovišu mržnju i  netoleranciju, te izradu murala sa porukom mira, a organizovano je uz podršku Mreže mira i Savjeta Evrope.

Smatrajući da javni prostor treba da bude oslobođen neprihvatljivih poruka koje promovišu mržnju, netoleranciju i fašizam mladi Prijedora i Kozarca su odlučili da preuzmi inicijativu i jednostavno prekreče grafite sa ovim porukama. Osim slanja poruke na ovaj način, izrađen je i mini mural na području Starog grada u Prijedoru sa jasnom porukom mira i tolerancije. Ova akcija dobija poseban značaj kada se zna da je ovo prva samoorganizovana zajednička aktivnost  mladih iz različitih etničkih zajednica sa područja grada Prijedora. Mladima Prijedora i Kozarca juče su se pridružili i mladi okupljeni oko programa Youth exchange: Diskrimination against racism.

Platforma „Mladi za pomirenje“ ima za cilj povećano učešće mladih na polju izgradnje mira  i pomirenja u Prijedoru i  BiH.  Podržana je od strane Savjeta Evrope dok je ovu konkretnu aktivnost finansirala Mreža mira u BiH.

Međunarodni dan mira je ustanovljen 1981. godine rezolucijom 36/67 Generalne skupštine UN na dan početka njenog zasednja, koji se održavao svake godine trećeg utorka u septembru. Prvi Dan mira je obeležen u septembru 1982. Generalna skupština je 2001. jednoglasno usvojila rezoluciju 55/282, kojom je 21. septembar ustanovljen kao dan nenasilja i prekida vatre.

Ove godine se Međunarodni dan mira obiljažava u više od 30 gradova u Bosni i Hercegovini u organizaciji Mreže za izgradnju mira a u saradnji sa vise od 80 lokalnih organizacija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.