Mladi Prijedora zajedno u borbi protiv mržnje

 

Mladi okupljeni oko platforme „Mladi za pomirenje“ koju čine organizacije Čisto srce, Opimisti2004-Kozarac i Kvart iz Prijedora i Kozarca su u subotu, 21.09.2013. godine zajednički obilježili Međunarodni dan mira. Obilježavanje je obuhvatalo krečenje grafita koji promovišu mržnju i  netoleranciju, te izradu murala sa porukom mira, a organizovano je uz podršku Mreže mira i Savjeta Evrope.

Smatrajući da javni prostor treba da bude oslobođen neprihvatljivih poruka koje promovišu mržnju, netoleranciju i fašizam mladi Prijedora i Kozarca su odlučili da preuzmi inicijativu i jednostavno prekreče grafite sa ovim porukama. Osim slanja poruke na ovaj način, izrađen je i mini mural na području Starog grada u Prijedoru sa jasnom porukom mira i tolerancije. Ova akcija dobija poseban značaj kada se zna da je ovo prva samoorganizovana zajednička aktivnost  mladih iz različitih etničkih zajednica sa područja grada Prijedora. Mladima Prijedora i Kozarca juče su se pridružili i mladi okupljeni oko programa Youth exchange: Diskrimination against racism.

Platforma „Mladi za pomirenje“ ima za cilj povećano učešće mladih na polju izgradnje mira  i pomirenja u Prijedoru i  BiH.  Podržana je od strane Savjeta Evrope dok je ovu konkretnu aktivnost finansirala Mreža mira u BiH.

Međunarodni dan mira je ustanovljen 1981. godine rezolucijom 36/67 Generalne skupštine UN na dan početka njenog zasednja, koji se održavao svake godine trećeg utorka u septembru. Prvi Dan mira je obeležen u septembru 1982. Generalna skupština je 2001. jednoglasno usvojila rezoluciju 55/282, kojom je 21. septembar ustanovljen kao dan nenasilja i prekida vatre.

Ove godine se Međunarodni dan mira obiljažava u više od 30 gradova u Bosni i Hercegovini u organizaciji Mreže za izgradnju mira a u saradnji sa vise od 80 lokalnih organizacija.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.