ARIFAGIČ: PRENOÅ ENJE NAUČNIH DOSTIGNUČA IZ NORVEÅ KE

 

Na području Prijedora u oktobru će zvanično biti otvoren uzgojno-selekcijski centar za norveško crveno goveče, što će biti jedini centar takve vrste na zapadnom Balkanu.

Riječ je o projektu koji realizira uspješni biznismen u Norveškoj, rođeni Kozarčanin Jusuf Arifagić, koji je kapital odlučio uložiti u svoje rodno mjesto i domovinu te pomoći u otvaranju novih radnih mjesta.

Nakon preživljenih logora Omarska, Keraterm i Trnopolje, Arifagić je s porodicom poslije rata otišao u Norvešku, gdje je nekoliko godina proveo u izbjegličkim centima. Kao izbjeglica nije imao kapital, ali je imao dobru ideju i iskustva koja je stekao radeći do rata širom svijeta te uskoro osniva svoju prvu kompaniju koja se bavi nekretninama u Norveškoj.

– Kompanije koje sam osnovao dobro su poslovale, zaradio sam nešto kapitala i prije pet-šest godina odlučio sam da investiram u svoje rodno mjesto te pokušam pomoći ljudima ovdje – kaže Arifagić u razgovoru za Agenciju Fena.

Nakon kupovine jednog velikog poljoprivrednog imanja na području Prijedora, došao je na ideju da otvori modernu farmu. Ostvario je kontakte s ključnim ljudima u norveškoj poljoprivrednoj proizvodnji koja je, kako naglašava, razvijena do savršenstva.

-Poslije čekanja od godinu dana, Norvežani su se odlučili da daju određene saglasnosti i licence da na području Prijedora otvorim uzgojno-selekcijski centar za njihovu rasu krava. Centar bi trebalo da pokriva tržište zapadnog Balkana, Rumunije i Bugarske – pojašnjava Arifagić.

Nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola i registracije kompanije Arifagić investment, počela je implementacija projekta izgradnje savremene farme.

U prvoj fazi izgrađene su štale od oko 7.300 kvadrata, montirana je oprema, grade se silažnici od oko 5.000 kvadrata te staklenik od 10.000 kvadratnih metara površine. U toku je izgradnja i pogona biogasa za proizvodnju električne i toplotne energije.

-Centar bi se trebao razvijati do 2015. godine. Projektovano je novih šest štala, svaka ima kapacitet po 700 grla, tako da bi do okončanja izgradnje centar trebao da broji oko 5.000 muznih krava sa svom pratećom infrastrukturom, odnosno oko 65.000 kvadratnih metara površine bi trebao biti pod objektima – potcrtao je Arifagić.

Ističe da je u ovaj projekt dosad investirao pet miliona maraka vlastitih sredstava, dok su tri miliona kreditna sredstva. Ukupna investicija bi trebalo da iznosi oko 30 miliona KM.

Kompanija Arifagić investment trenutno zapošljava 23 radnika, a njen vlasnik očekuje da će po okončanju prve faze direktno na farmi biti zaposleno oko 100 ljudi, dok će s ukupno 5.000 muznih krava na farmi direktno raditi više od 500 ljudi. Površina koju će trebati obraditi da bi se nahranilo 5.000 grla je 2.500 hektara zemlje.

U planu je i otvaranje srednje poljoprivredne škole s norveškim nastavnim planom i programom, a najbolji učenici će biti upućivani na studije u Norvešku.

Arifagić također namjerava otvoriti u narednom periodu i naučno-pokazni centar za obnovljive izvore energije, kao i centar za kontrolu kvaliteta stočne hrane.

-Sve ovo je pokušaj prenošenja na ove prostore naučnih dostignuća iz norveške poljoprivrede i onoga što su Norvežani uspjeli stvoriti za 75 godina. Radi se o konceptu koji će sigurno biti pokretač razvoja poljoprivrede u BiH, barem stočarstva – zaključuje Arifagić.

(fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.