Stotine balona u znak sjećanja na žrtve u Omarskoj

 

Komemoracija povodom 21. godišnjice zatvaranja logora Omarska, jednog od zloglasnih logora na području sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, održana je danas u prisustvu velikog broja bivših logoraša, građana Prijedora, kao i članova porodica stradalih žrtava.

U znak sjećanja, pušteno je nekoliko stotina bijelih balona s imenima onih za koje je utvrđeno da su ubijeni u Omarskoj, a čiji posmrtni ostaci su kasnije pronađeni i identificirani u neposrednoj blizini logora.

Oni su pronađeni u masovnoj grobnici u Starim Kevljanima, najvećoj na prostoru Bosanske krajine.

Komemoraciji su prisustvovali i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, kao i zamjenik američkog ambasadora u BiH Nikolas Hil.

Suljkanović je danas kazao da žrtva nema ni vjeru ni naciju.

“Žrve moramo svi posmatrati sa iste strane, kao žrtve, a ne kao pripadnike jednog, drugog ili trećeg naroda. Žrtva nema ni vjeru, niti naciju”. Slušajući danas logoraše koji su prošli kroz ovo mjesto, ja bih izrazio želju da se ovo nikada ne ponovi”, rekao je Suljkanović.

Okupljeni bivši logoraši oživjeli su danas bolne uspomene iz perioda kada su od maja do avgusta 1992. godine bili zatvoreni u krugu rudnika Omarska kod Prijedora, koji je početkom rata u BiH pretvoren u koncentracioni logor.

Komemoraciju i obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Omarska je organiziralo je Udruženje logoraša „Prijedor 92“ u suradnji sa Udruženjem logoraša Kozarac i Savezom logoraša Bosne i Hercegovine.

Sudbin Musić bivši logoraš i sekretar Udruženja logoraša “Prijedor 92” kazao je za agenciju Anadolija da su se danas okupili da na dostojanstven način pokušaju oživjeti sjećanja na patnje i stradanja nesrpskog stanovništva Prijedora koje je na današnji dan prije 21 godinu dobilo šansu da izađe na slobodu.

Kroz logor Omarsku je prošlo 5.000 do 6.000 ljudi.

U trenutku kad je otkriveno to mjesto zatočenja, prema podacima srpske policije, u logoru su bila 3.334 logoraša, među kojima 37 žena i 28 djece. Bilo je 125 osoba hrvatske nacionalnosti, 11 Srba i jedan zatvorenik iz reda ostalih, dok je ostatak činilo bošnjačko stanovništvo.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.