Sjećanja na masakr u zloglasnom “Keratermu”

 

Porodice ubijenih, preživjeli logoraši, prijatelji, komšije, predstavnici prijedorskih Udruženja koja okupljaju Bošnjake, demobilisanih boraca Armije RBIH i delegacije političkih zvaničnika danas su, polaganjem cvijeća na spomen ploču u krugu koncentracionog logora „Keraterm“ u Prijedoru i učenjem fatihe, obilježili 21. godišnjicu od masakra u ovom logoru u kojem je, samo u jednoj noći, u zloglasnoj “trojci”, rafalnom paljbom ubijeno više od 200 prijedorskih Bošnjaka.

Komemorativni skup u logoru u kojem je od 25. maja do 5. avgusta 1992. godine bilo zatočeno više od 3.000 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata i ubijen 371 nevini stradalnik,  organizovala su Udruženja logoraša „Prijedor 92“iz Prijedora,  „Kozarac“ iz Kozarca i Savez logoraša BiH.

– Danas obilježavamo 21. godišnjicu postojanja logora „Keraterm“ i 24. juli, datum kada je u ovom logoru izvršen najmonstruozniji zločin, kada je u jednoj noći ubijeno 200 logoraša koji su u logor dovedeni s lijeve obale rijeke Sane, s Mataruškog brda. Svima onima koji su učestvovali u organizovanju logora „Keraterm“ i svih ostalih logora u Prijedoru, a nisu još uvijek privedeni licu pravde, poručujem da nisu zaboravljeni, kao što nisu zaboravljeni oni koji stradali u ovom logoru. Našim komšijama, onim koji posjeduju bilo kakvu informaciju o postojanju masovnih grobnica, upućujem molbu da nam pomognu, da nam kažu gdje su grobnice koje kriju kosti blizu još hiljadu Prijedorčana za kojim tragamo, a među kojim je i veliki broj bivših logoraša logora „Keraterm“ – kazao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

Poruku je danas tokom komemorativnog skupa imao i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, koji je kazao da „Savez logoraša djeluje pod motom da se ne zaboravi, da se ne ponovi“.

– Sve što radimo je da se zlo koje se desilo 92-95. godine više nikada nikome ne ponovi na ovim prostorima – poručio je Mešković i zatražio dostojno obilježavanje mjesta stradanja nevinih ljudi, ali i krovni zakon za logoraše na nivou BiH.

Posebno bolno bilo je svjedočenje preživjelih logoraša, te čitanje imena svih ubijenih, među kojim je bilo i maloljetne djece, ne starije od 16 godina i najviše onih u najboljoj životnoj dobi starih između 20 i 40 godina. Danas je o stravičnom zločinu svjedočio preživjeli logoraš Hazim Hadže Sivac. Iz Amerike je došao da govori o  tome kako je s piste ispred logora morao u kamion tovariti mrtve. Nije imao izbora.

– Čuo sam sve, bio u “dvojci”… sve sam slušao. Cijelu noć su pucali iz puškomitraljeza. Kada sam ušao u sobu broj tri, imao sam šta da vidim. Pod hale sav je bio prekriven krvlju, najmanje 20-tak centimetara – ispričao je Sivac i dodao da je sam taj dan, tog kobnog 24. jula, iz “trojke” iznio 120 mrtvih i 67 ranjenih logoraša.

Sudbin Musić, predstavnik Udruženja logoraša “Prijedor 92” danas je u prilično dugom, emotivnom i činjenicama potkrijepljenom govoru pričao i o seksualnom zlostavljanju zatvorenika koja su se dešavala javno, ispred hale broj tri i u prostorijama iza. U „Keratermu“ su bile zatočene i dvije žene koje su bile višestruko silovane.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.