Otvorena obnovljena džamija u Kalati

 

U džematu Kalata u Kozarcu u subotu je svečano otvorena obnovljena džamija, građena na mjestu vjerskog objekta koji je do temelja srušen 26. maja 1992. godine.

Otvaranju džamije u čiju je obnovu od 2002. godine uloženo oko 500.000 maraka, donacija džematlija koji borave u Kalati, ali i onim iz inostranstva, prisustvovalo je više hiljada vjernika s područja Medžlisa Kozarac i Prijedor, ali i gostiju koji su na otvaranje prelijepog vjerskog objekta došli iz Travnika, Bugojna , Jajca , Maglaja , Gračanice, Sanskog Mosta, sa čak 57 autobusa…

Do džamije koja ima šehidsko obilježje vode pješački most i lijepo uređene staze, a uz nju se nalazi i nekoliko pratećih objekata, među kojim značajna biblioteka koja nosi ime Ilijasa efendije Mahmuljina, prijeratnog glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac.

-Obnova i svečano otvaranje ove džamije koja je građena još u 17 stoljeću ima veliki značaj za Kalate, džemat koji danas broji oko 500 džematlija koji su darovali značajna sredstva da se ona obnovi – kazao nam je Amir efendija Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.

Inače, svečanom otvaranju džamije u Kalati prisusutvovali su Ahmed efendija Hatunić, izaslanik Reisu- l -uleme, potom bihaćki Muftija Hasan efendija Makić, kao i imam iz Austrije Hafiz efendija Podojak. Čast da otključaju džamiju pripala je Safiji i Ibrahimu Kadiriću koji su za Kalatsku džamiju donirali 11.000 maraka.

Džamija u džematu Kalata jedanaesta je obnovljena u Medžlisu IZ Kozarac.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.