Miloradu Tadiću pet godina zatvora zbog ubistva Sejada Sivca

Milorad Tadić zvani Brk osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na pet godina zatvora zbog ubistva logoraša Sejada Sivca u logoru Omarska kod Prijedora.

Vijeće je utvrdilo da je Tadić kao pripadnik rezevnog sastava policije iz Prijedora u julu 1992. godine došao u Omarsku i rekao čuvaru da mu dovede Sivca, a potom ga odveo iza bijele kuće i usmrtio hicem iz pištolja.

Tijelo Sivca pronađeno je kasnije u masovnoj grobnici. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Stanković-Čosović rekla je da je tužilaštvo u potpunosti dokazalo sve navode optužnice.

– Odbrana nije negirala da se je Sivac bio zarobljenik i da je ubijen, ali su pokušali osporiti da ga je ubio Tadić i vrijeme smrti. Vijeće nije poklonilo vjeru svjedocima odbrane jer su oni svoj iskaz inskonstruisali kako bi zaštitli optuženog – rekla je Stanković Čosović.

Ona je obrazložila da je svjedok Jadranka Gavranović izjavila je da je bila smještena sama u kupatilu u bijeloj kući, a drugi svjedoci su to negirali.

Drugi svjedok Željko Mejakić, kako je rečeno, takođe je dao lažni iskaz, navodeći kako su on i Tadić bili taj dan u Prijedoru i da su poslijepodne došli u logor Omarska, kada su saznali da je odvedena grupa intelektualaca.

Vijeće je kao otežavajuću okolnosti u obzir uzelo da Milorad Tadić nije pokazao kajanje za počinjeno krivično djelo.

– On je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, iako je bio vozač, nosio policijsku uniformu i trebao je da zaštiti sve građane. Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je protok vremena, da se ubistvo desilo u vrijeme oružanog sukoba, kao i da je Tadić porodični čovjek, otac dvoje djece – rekla je sudija Stanković-Čosović.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, prenosi BIRN – Justice Report.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.