Moonov oproštajni govor: Građani su umorni od političke elite

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Patrick S Moon uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine. Kako je najavio danas, na predavanju u Centru za nove inicijative, odlazi već za nekoliko sedmica; ovdje je, inače, već tri godine.

Danas je, u svom oproštajnom govoru koji je održan u organizaciji navedenog Centra, poručio kako je ovo za njega prilika da iskaže svoj osvrt o ovoj zemlji i vremenu koje dolazi. Ponovio je kako region napreduje, a BiH sve više zaostaje. No, američki ambasador vjeruje da naša zemlja, ne samo da može stići zemlje regije, već ih i prestići. „Vjerujem kako ova država može zauzeti mjesto koje joj pripada u Evropi kao punopravnoj članici Evropske unije i NATO-a“.

Uočio je, kaže Moon, i tendenciju bh. političara koji vole održavati status kvo. Njihovo deklarativno opredijeljenje za EU i NATO, dodao je ambasador, ostalo je upravo to – deklarativno, dok su se njihovi potezi kretali u sasvim drugom pravcu. Uputio je Moon oštru kritiku bh. politici, istakavši kako zbog sitnih političkih interesa, te inata, naša zemlja gubi miliona eura.

„Vrijeme je da političari ostvare rezultate koje nisu ispunili, a davno su ih obećali. Građani ne žele da nekoga drže kao taoca ili da prijete bilo kojem članu Parlamenta ili vladinim zvaničnicima ili da natjeraju ovu ili onu grupu na poslušnost. Ne, oni se okupljaju na miran i odgovoran način da bi zahtijevali svoja prava – da političari rade posao za koji su izabrani da ga rade“, kazao je Moon.

Također je kazao kako su demonstracije potvrdile da su građani frustrirani statusom kvo i umorni od ponašanja političke elite kojoj su važnije privilegije koje dolaze uz poziciju nego budućnost BiH, od cinizma i upotrebe „etničkih džokera“ kako bi se umanjila svaka mogućnost postizanja kompromisa, od zvaničnika koji primaju puno više plate od prosječnog građanina ove zemolje…

„Jednostavno rečeno, umorni su od političara koji ne rade svoj posao. Kada su se širom zemlje građani okupili da skrenu pažnju na svoje nezadovoljstvo, njihovi zahtjevi su možda bili različiti, ali je poruka bila ista – vrijeme je da političari koriguju svoje ponašanje na političkoj sceni.“

Podvukao je to da poreska politika ne može biti bošnjačka, niti stvaranje radnih mjesta može biti ‘hrvatsko’, ili razvoj poljoprivrede ‘srpski’. Preporučio je lokalnim političarima da u predizbornoj kampanji pričaju više o konkretnim stvarima, a da manje koriste banalne slogane i nacionalističku retoriku koja je isuviše prisutna u bh. političkom diskursu.

Međutim, kako je zaključio, uvjeren je da BiH, uprkos izazovima, ima svijetlu budućnost u čemu će joj pomoći „SAD i cijeli demokratski svijet“.

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.