Optimisti2004-Kozarac u Akciji: K.O.R.A. 2013.

 

U srijedu 12. juna 2013. godine, Udruzenje gradjana Optimisti2004-Kozarac,  zajedno sa Osnovnom skolom Kozarac, organizovali su Kozaracku omladinsku radnu akcija, K.O.R.A: 2013.

Svrha projekta, koji je podrzan od CCFD.a,  bio je jacanje omladinskog aktivizma u lokalnoj zajednici kroz ekoloske akcije a ciljevi projekta bili su: osnaziti vlastite kapacitete u smislu same organizacije, ocistiti Partizansko groblje u Kozarcu, skolsko igraliste i glavnu ulicu, napraviti novih 10 klupa i staviti ih u funkciju i osvjeziti vanjski sah u skolskom dvoristu i organizovati turnir, napraviti bolju saradnju sa osnovnom skolom i njihovom ekoloskom sekcijom i poboljsati vizuelnost samog udruzenja u lokalnoj zajednici.

Kako nam vremenski uslovi nisu isli bas na ruku, nismo uspjeli uraditi sve planirano, sto ce se naravno uraditi ubrzo u novoj manjoj akciji.

Ono najbitnije, u akciji je ucestvovalo skoro stotinjak ucenika i ucenica osnovne skole Kozarac, na cemu se iskreno zahvaljujemo nasem Mirzetu, direktoru skole kao i nastavnicima Jasni i Nadiru.

Ono sto posebno isticemo jeste da su nam se i ovaj put pridruzili mladi ljudi iz Prijedora, aktivisti udruzenja Cisto srce, sa kojima vec duze vrijeme razvijamo sve bolju saradnju i postajemo pozitivan primjer u praksi na koji nacin se mogu prevazici podjele i zajednicki raditi na rijesavanju zajednickih problema.

Zajednickim snagama ureili smo Partizansko groblje, koje je nazalost i dalje ostavljeno zapusteno, iako je to nas spomenik i prestavlja nase kulturno istorijsko naslijedje koje trebamo cuvati.

Nadamo se da ce ova akcija biti primjer i posticaj za druge da se na ovako jedan nacin druzimo i ujedno radimo i pomazemo nasu lokalnu zajednicu.

Predlazemo da zajedno sa clanovima kozarac.ba, organizujemo slicna desavanja u sklopu Dana Kozarca, o cemu bi mogli komentarisati ukoliko zaista postoji zelja da ucestvujemo u necemu ovakvom ili slicno…

Do nas je, budimo optimisti, cista srca, svi su dobrodosli!

Na kraju, koristimo jos jednom ovu priliku i zahvaljuejmo se CCFD-u, koji nas je podrzao u ovoj aktivnosti, kao i Osnovnoj skoli Kozarac za saradnju u ovome projektu,  ekpi iz Cistog Srca, restoranu Stari Grad u logistickoj pomoci i podrsci, te svima koji su ucestvovali i dali svoj doprinos da se ova akcije uspjesno realizuje, iskreno se nadamo da ce ovakvih i slicnih aktivnosti biti u buducnosti a vec pripremamo par drugih zajednickih projekata.

Jos jednom, hvala svima do nove K.O.R.A,-e!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.