Povorka bijelih traka od zagrebačke džamije do Trga bana Jelačića

Dan bijelih traka i sjećanje na žrtve srpskih zločina u Prijedoru obilježeno je i u glavnom gradu Hrvatske, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zagrepčani okupljeni u Omladinskom klubu muslimana (OKM), KUD-u Preporod, Vijeću žena i Vijeću nacionalnih manjina nošenjem bijelih traka i povorkom kroz Zagreb dali su podršku preživjelim Prijedorčanima u njihovoj borbi da se zločini ne zaborave.

Povorka je nakon džume-namaza i predavanja o zločinima u Prijedoru krenula iz zagrebačke džamije, te se zbog kiše tramvajem odvezla do Glavnog kolodvora, odakle se pješice zaputila ka glavnom gradskom okupljalištu – Trgu bana Jelačića. Stariji su se iz džamije ka centru grada zaputili automobilima.

Predvodnik povorke Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, poručio je kako "svi moraju znati da su hiljade Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora stradale u logorima koje su osnovali Srbi".

Senad Nanić, predsjednik Bošnjačkog društva Preporod, kazao je kako je zagrebačka povorka bijelih traka čin solidariziranja s građanima i udrugama iz Prijedora u borbi za ostvarenje njihovih temeljnih ljudskih prava

"Mi ih podržavamo u borbi za pravo na obilježavanje mjesta ljudskih stradanja, pravo na održiv povratak, te pravo na garanciju da se zločin u toj zajednici neće ponoviti", kazao je Nanić.

Predsjednik OKM-a Anes Ganić, rodom je iz Prijedora i htio je na dan kad su i građani Prijedora na svom trgu, kao i mnogi građani na svojim trgovima diljem svijeta, poslati poruku tko je ubijan u njegovom gradu.

"To je općina gdje je ubijeno najviše Hrvata, to ljudi moraju saznati. U Srebrenici je bilo veliko stradanja, a Srebrenica je imala armiju i obranu. Prijedor nije imao nikoga, nije imao vojsku. U obruču od 70 kilometara svi su ubijani, to su najgori logori od Drugog svjetskog rata. Dosta je šovinizma, idemo krenuti u sutra i reći dosta tom prokletom ratu“, poručio je Ganić.

Unatoč kiši, na Trgu bana Jelačića se povorci bijelih traka pridružio gradonačelnik Milan Bandić koji je izjavio da je ovo sjećanje na 31.5.1992., "dan kad su barbari dijelili ljude bijelom trakom".

"Nikad se ne ponovilo. Pozivam ovim putem vlasti u Republici Srpskoj da se obilježe stratišta, da se obilježi svaki grob, čiji god on bio. Pozivam sve da se priključe ovoj akciji, posebno građane moga Zagreba“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.