Povorka bijelih traka od zagrebačke džamije do Trga bana Jelačića

Dan bijelih traka i sjećanje na žrtve srpskih zločina u Prijedoru obilježeno je i u glavnom gradu Hrvatske, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zagrepčani okupljeni u Omladinskom klubu muslimana (OKM), KUD-u Preporod, Vijeću žena i Vijeću nacionalnih manjina nošenjem bijelih traka i povorkom kroz Zagreb dali su podršku preživjelim Prijedorčanima u njihovoj borbi da se zločini ne zaborave.

Povorka je nakon džume-namaza i predavanja o zločinima u Prijedoru krenula iz zagrebačke džamije, te se zbog kiše tramvajem odvezla do Glavnog kolodvora, odakle se pješice zaputila ka glavnom gradskom okupljalištu – Trgu bana Jelačića. Stariji su se iz džamije ka centru grada zaputili automobilima.

Predvodnik povorke Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, poručio je kako "svi moraju znati da su hiljade Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora stradale u logorima koje su osnovali Srbi".

Senad Nanić, predsjednik Bošnjačkog društva Preporod, kazao je kako je zagrebačka povorka bijelih traka čin solidariziranja s građanima i udrugama iz Prijedora u borbi za ostvarenje njihovih temeljnih ljudskih prava

"Mi ih podržavamo u borbi za pravo na obilježavanje mjesta ljudskih stradanja, pravo na održiv povratak, te pravo na garanciju da se zločin u toj zajednici neće ponoviti", kazao je Nanić.

Predsjednik OKM-a Anes Ganić, rodom je iz Prijedora i htio je na dan kad su i građani Prijedora na svom trgu, kao i mnogi građani na svojim trgovima diljem svijeta, poslati poruku tko je ubijan u njegovom gradu.

"To je općina gdje je ubijeno najviše Hrvata, to ljudi moraju saznati. U Srebrenici je bilo veliko stradanja, a Srebrenica je imala armiju i obranu. Prijedor nije imao nikoga, nije imao vojsku. U obruču od 70 kilometara svi su ubijani, to su najgori logori od Drugog svjetskog rata. Dosta je šovinizma, idemo krenuti u sutra i reći dosta tom prokletom ratu“, poručio je Ganić.

Unatoč kiši, na Trgu bana Jelačića se povorci bijelih traka pridružio gradonačelnik Milan Bandić koji je izjavio da je ovo sjećanje na 31.5.1992., "dan kad su barbari dijelili ljude bijelom trakom".

"Nikad se ne ponovilo. Pozivam ovim putem vlasti u Republici Srpskoj da se obilježe stratišta, da se obilježi svaki grob, čiji god on bio. Pozivam sve da se priključe ovoj akciji, posebno građane moga Zagreba“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.