Bijele vreće u centru Prijedora

 

Na centralnom gradskom trgu u Prijedoru obilježen je “Dana bijelih traka”, u znak sjećanja na 266 ubijenih prijedorskih žena i djevojčica tokom proteklog rata.

Danas su se članovi njihovih porodica i sugrađani koji su preživjeli torture u logorima i tokom progona, u okviru kampanje “Stop poricanju genocida” prisjetili njihovog stradanja.

U organizaciji NVO Izvor na centralnom gradskom trgu postavljene je instalacija 266 bijelih vreća sa imenima ubijenih žena i djevojčica.

Na ovaj način još jednom poslana je poruka lokalnim vlastima Prijedora, kako su kazali predstavnici porodica žrtava, da prestanu s politikom poricanja zločina koji su na području opštine Prijedor počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

“Mi želimo i da na ovaj način građanima Prijedora ukažemo na razmjere zločina koji je počinjen, da ih pozovemo da se s time suoče, ali da se ovim žrtvama postavi memorijal kao trajno sjećanje na njihovo stradanje”, kazao je Edin Ramulić, član NVO Izvor iz Prijedora.

Prema njegovim riječima upravo na današnji dan 1992. godine u selu Hambarine upotrebom teškog naoružanja počelo je masovno kršenje ljudskih prava, a iz tog područja prognano je tri hiljade Bošnjaka. Najveći broj ubijenih žena je s područja lijeve obale Sane iz mjesta Zecovi, Čarakovo i Bišćani.

Od 266 ubijenih žena od kojih je najstarija žrtva imala 85, a najmlađa svega pet godina za posmrtnim ostacima njih 107 se još uvijek traga.

Mirsadu Duratović iz sela Biščani ubijeni su nana čula (68) i strina Zemira kojoj je tada bilo 27 godina.

“Njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. I svaki ovakav događaj jedno je preteško podsjećanje na način na koji su ubijene, na sam užas kroz koji smo prošli i moja porodica i moje komšije i prijatelji”, kazao je Duratović koji je i sam prošao torture zatočeništva u logoru Omarska.

Skup u Prijedoru, koji je prošao bez incidenata osiguravale su jake policijske snage.

Građani Prijedora srpske nacionalnosti, koji su se našli u blizini mjesta obilježavanja nisu komentarisali današnji događaj.

S područja Prijedora prognano je više desetina hiljada Bošnjaka i Hrvata, njih 3.173 evidentirano je kao ubijeni i nestali, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima njih blizu hiljadu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.