Bijele vreće u centru Prijedora

 

Na centralnom gradskom trgu u Prijedoru obilježen je “Dana bijelih traka”, u znak sjećanja na 266 ubijenih prijedorskih žena i djevojčica tokom proteklog rata.

Danas su se članovi njihovih porodica i sugrađani koji su preživjeli torture u logorima i tokom progona, u okviru kampanje “Stop poricanju genocida” prisjetili njihovog stradanja.

U organizaciji NVO Izvor na centralnom gradskom trgu postavljene je instalacija 266 bijelih vreća sa imenima ubijenih žena i djevojčica.

Na ovaj način još jednom poslana je poruka lokalnim vlastima Prijedora, kako su kazali predstavnici porodica žrtava, da prestanu s politikom poricanja zločina koji su na području opštine Prijedor počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

“Mi želimo i da na ovaj način građanima Prijedora ukažemo na razmjere zločina koji je počinjen, da ih pozovemo da se s time suoče, ali da se ovim žrtvama postavi memorijal kao trajno sjećanje na njihovo stradanje”, kazao je Edin Ramulić, član NVO Izvor iz Prijedora.

Prema njegovim riječima upravo na današnji dan 1992. godine u selu Hambarine upotrebom teškog naoružanja počelo je masovno kršenje ljudskih prava, a iz tog područja prognano je tri hiljade Bošnjaka. Najveći broj ubijenih žena je s područja lijeve obale Sane iz mjesta Zecovi, Čarakovo i Bišćani.

Od 266 ubijenih žena od kojih je najstarija žrtva imala 85, a najmlađa svega pet godina za posmrtnim ostacima njih 107 se još uvijek traga.

Mirsadu Duratović iz sela Biščani ubijeni su nana čula (68) i strina Zemira kojoj je tada bilo 27 godina.

“Njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. I svaki ovakav događaj jedno je preteško podsjećanje na način na koji su ubijene, na sam užas kroz koji smo prošli i moja porodica i moje komšije i prijatelji”, kazao je Duratović koji je i sam prošao torture zatočeništva u logoru Omarska.

Skup u Prijedoru, koji je prošao bez incidenata osiguravale su jake policijske snage.

Građani Prijedora srpske nacionalnosti, koji su se našli u blizini mjesta obilježavanja nisu komentarisali današnji događaj.

S područja Prijedora prognano je više desetina hiljada Bošnjaka i Hrvata, njih 3.173 evidentirano je kao ubijeni i nestali, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima njih blizu hiljadu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.