Nakba, dan kada je uspostavljen Izrael

U Jerusalemu i na Zapadnoj obali došlo je do sukoba između Palestinaca i izraelske vojske na dan kada su Palestinci izašli na ulice kako bi obilježili Nakbu – dan kada je uspostavljena izaelska država na palestinskoj teritoriji i kada su stotine hiljada Palestinaca protjerane iz svojih domova.

Izraelske vojska je saopćila da je 50-tak Palestinaca u srijedu bacalo kamenje na izraelske vojnike, te da su oni odgovorili suzavcem, kako bi razbili demonstrante.

Palestinska novinska agencija također je saopćila da su sukobi izbili u blizini Kupole na stijeni, između izraelskih desničara i Palestinaca.

Marš sa bakljama ulicama Ramale

Stotine hiljada Palestinaca su pobjegle ili su bile primorane napustiti svoja sela tokom rata kojim je 1948. godine formiran Izrael, što je događaj koji Arapi obilježavaju kao Nakba, što znači katastrofa.

U utorak, večer prije godišnjice, Palestinci su ponijeli 65 baklji kroz ulice Ramale da obilježe događaj, dok su se stotine drugih okupile oko jedne pozornice da slušaju bend Palestinskih nacionalnih snaga.

Ranije je na Palestinskoj televiziji puštena unaprijed snimljena poruka predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa.

Abbas je rekao da su pravo Palestinaca na "nezavisnu zemlju" potvrdile "zemlje širom svijeta", te pozvao Vladu Izraela da pokaže pozitivne namjere tokom pregovora tako što će osloboditi palestinske zatvorenike.

"Ako izraelska Vlada ima pozitivne namjere, trebala bi osloboditi naše zatvorenike, posebno one koji su u zatvoru od prije 1993. godine, kao i bolesne, žene i djecu, te našu braću, vođe Palestinske partije i članove Palestinskog zakonodavnog vijeća", rekao je on.

‘Pravo na povratak’

Palestinci smatraju da Arapi koji su pobjegli ili koji su otjerani iz svojih domova za vrijeme borbi koje su predhodile stvaranju Izraela, kao i njihovi potomci, imaju pravo na povrat vlasništva koje je sada dio Izraela.

Izbjegli Palestinci i njihovi potomci, koji se sada broje u milionima ljudi, pozivaju se na rezoluciju Ujedinjenih naroda, koja kaže da imaju pravo vratiti se na zemlju koju su napustili.

Sudbina palestinskih izbjeglica i onog što oni nazivaju "Pravom na povratak" je zapaljivo pitanje, koje je već dugo nadvijeno nad mirovnim pregovorima Izraela i Palestine.

U proteklim rundama pregovora se provlačilo nekoliko ideja, uključujući dopuštenje ograničenog povratka izbjeglica u današnji Izrael, dok bi se ostatak smjestio u buduću palestinsku državu, te u treće zemlje uz kompenzaciju.

Pregovori su prekinuti prije četiri godine.

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.