Usvojen grb grada i inicijativa za izmjenu

 

Odbornici Skupštine grada Prijedora danas su jednoglasno usvojili novi grb grada, ali i inicijativu da se u tek usvojenom grbu simbol sunca zamijeni simbolom spomenika na Mrakovici. Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se za tu buduću izmjenu mora dobiti saglasnost autora spomenika Dušana DŽamonje odnosno, s obzirom na činjenicu da je on pokojni, od nasljednika njegovih autorskih prava.

U raspravi o novom grbu na današnjoj sjednici nije učestvovao niko, osim Srpske demokratske stranke /SDS/, na osnovu čijih amandmana je i pokrenuta inicijativa o ponovnoj izmjeni grba, a koju su potom prihvatile svi odbornički klubovi.

Šef Kluba odbornika SDS-a Dušan Berić rekao je da je ovom inicijativom prihvaćen jedan od tri alternativna amandmana SDS-a, prema kojem, umjesto sunca u grbu treba da se nađe spomenik na Kozari koji se treba prikazati u profilu postao u širem regionu, pa i u Evropi, prepoznatljiv kao simbol antifašističke borbe.

“Klub odbornika SDS-a smatra da na lokalne grbove ne treba stavljati internacionalne i kosmičke simbole, kao što su sunce, mjesec, polumjesec, zvijezda i slično, jer lokalni grb mora nositi lokalna obilježja po kojima je grad prepoznatljiv”, kaže Berić.

Grb Prijedora, koji je danas usvojen, po obliku i znamenju koje sadrži identičan je prijeratnom grbu grada, ali je podloga grba u bojama zastave Republike Srpske umjesto u nekadašnjoj sivoj boji.

Ustavni sud Republike Srpske još početkom 2006. godine za Odluku o simbolu tadašnje opštine Prijedor i za Statut tadašnje opštine Prijedor utvrdio je da nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom prenosi Srna.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti grba Prijedora Ustavnom sudu Republike Srpske aprila 2003. godine podnio je tadašnji predsjednik Skupštine opštine Prijedor Muharem Murselović, navodeći da grb Prijedora ne štiti identitet Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda, već samo interes jednog naroda, srpskog, budući da sadrži ocila.

Umjesto dosadašnjeg znaka “četiri es”, u novom grbu našao se simbol koji predstavlja sunce kao izvor života i spomenik na Kozari koji asocira na velike žrtve, patnje i stradanja, ali i velike pobjede jedne generacije i put u svijetlu budućnost.

Ostatak grba jednak je dosadašnjem i sadrži simbole planine Kozare i rijeke Sane i rascvjetalo početno slovo imena grada.

Osim za akte kojima su bili određeni simboli Prijedora, Ustavni sud Republike Srpske već ranije je utvrdio da u saglasnosti sa Ustavom i zakonom nisu ni statuti opština Nevesinje i Višegrad i grada Banjaluke.

U međuvremenu, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je pitanje ustavnosti simbola u 20 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj gdje se ponovo našao i Prijedor, sa obrazloženjem da ne odražavaju interes svih konstitutivnih naroda.

(prijedor24.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.