KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Kada bi analizirali ovu godinu, ova prva cetiri mjeseca koja su iza nas, za razliku od prva dva, zimska i depresivna, druga dva, mart i april su vec protutnjali uz vise dogadjanja i konkretnijih planiranja.

Zadnjih nekoliko dana imao sam nek virus na laptopu tako da nisam bio u mogucnosti postavljati ni agencijaske vijesti a kamo li pisati traceve, koje svakako slabije i pisem, tako da mi je teze sada naci neku konkretnu temu o kojoj bi mogao pisati a sto bi moglo dati i konkretne rezultate.

Vec duze vrijeme pisemo na stranici i diskutujemo o tome kako i kuda dalje sa ovim virtualnim okupljalistem, i sam sam koristio priliku da razgovaram sa ljudima kojima je stalo da se kozarac.ba kao medij odrzi, a i samo vrijeme i iskustvo mi govori da se nesto treba mjenjati i da se trebaju naci novi veci ciljevi kako bi samo postojanje stranice imalo smisla.

Na tragu i zadnjeg Refikovog pisanja, volio bih reci da ce ove godine biti zaista neophodno da se vise sastajemo i dogovaramo, te da zajednicki djelujemo, ne samo kada je u pitanju ova stranica, vec opcenito kao drustvena zajednica, ne bitno kojem sloju pripadali i cime se bavili, jer je ocigledno da se vremenom gubimo i da nam je neophdno da se povezujemo i jacamo.

Licno sam se najvise posvetio jacanju Optimista i nadam se da cemo i ove godine uspjeti odraditi planirane aktivnosti i ojacati vlastite kapacitete. Vec imamo dosta vidljivih rezultata kao i dobru saradnju sa drugim udruzenjima i institucijama, posebno sa nasom Osnovnom skolom Kozarac.

Kao sto vec znate Optimisti su od svoga pocetka kroz dosta projekata pomagali u obnovi skole, konkretno skolskog igralista, svlacionica i skolske sale, kao i radili na uredjenju skolskog parka, kroz postavljanje klupa, kanti za smece, klackalice i ljuljaske za djecu te velikim sahom, gdje smo kroz ove aktivnosti blisko saradjivali sa skolskom ekoloskom sekcijom, kao i sa saobracajnom sekcijom.

Neki naredni projekti se planiraju i dalje realizovati zajedno sa skolom i uskoro cemo o tome vise pisati, a ono zbog cega sve ovo spominjem jeste projekat Rekonstrukcije centralnog grijanja u osnovnoj skoli Kozarac za koji je po ponudi neophodno obezbjediti oko 87 000 KM sto su poprilicna sredstva koja treba prikupiti.

Od samog pocetka, od 2002. godine prisutan je problem zagrijavanja skole. Kotlovnica se nalazi u podrumu dubokom 6 metara, gdje su izrazene podzemne vode, tako da se voda mora konstantno izbacivati. Kotlovnica je tako stalno vlazna te su i uslovi za rad veoma  losi. Obzirom da se radi o podrumu, prisustvo kiseonika je u veoma malom postotku a kako su i peci malog kapaciteta za ogrevni materijal se koristi samo drvo.

Skoro sve glavne odvodne cijevi od kotlova, koje su tu od 1974. godine  instalirane su u temelju skole tako da je do njih nemoguce doci. Cijevi su dotrajale i tu se iz sistema svakodnevno gubi do 600 litara tople vode.

I ostale cijevi i radiatori su takodjer iz 1974. godine i dosta  cijevi je zahrdzalo i zacepljeno a ni radiatori nemaju ventile za regulaciju toplote. Sve ovo utice da je potrosnja ogrevnog materijala veca za 20 % od normalne a sistem se mora svakodnevno puniti novom vodom.

Iz godine u godinu za popravku cijevi kotlova i radijatora potrosi se do 4000 KM “bacenog” novca i ta agonija traje vec deset godina.

Ugrozeno je zdravlje nase djece, smanjen efekat rada i povecan broj izostanaka tokom zimskog perioda,

Ovo je vjerovatno jedan od vecih prioritenih projekata koje bi trebali realizovati, i koji nam nazalost nece niko drugi riijesiti iako ce se pokusati aplicirati projekat na vise adresa nadleznim institucijama i trebace gledati na koje sve nacine bi mogli prikupiti ova sredstva i ko bi sve mogao pomoci da se ovaj problem rijesi da nasi ucenici ne docekaju novu zimu u istim uslovima.

Optimisti su donijeli odluku o ulicnom aktivizmu, tako da ce nasi aktivisti uz saglasnost skole, prikupljati svakog cetvrtka sredstva na ulici, te na taj nacin dati svoj doprinos ovom projektu, isto tako svi zainteresovani moci ce uplatiti sredstva preko naseg ziro racuna, sa naznakom “za rekonstrukciju grijanja” a lista donatora bice prezentirana putem kozarac.ba kao i u samoj skoli.

Ovim projektom se predvidja rekonstrukcija centralnog grijanja osnovne skole Kozarac cime bi se obezbjedili uslovi za kvalitetnije izvodjenje nastave i uopste boravka u skoli.

Smanjili bi se troskovi za ogrevni materijal, potrosnju vode, struje kao i odrzavanje samog sistema.

Obicno kazemo da hocemo neki konkretan projekat, koji bi pomogao Kozarcu, evo, za mene jedan od konkretnih i prioritetnih projekata i iskreno se nadam da cemo ga podrzati da ce nasi osnovci iducu zimu docekati u toplijim ucionicama.

Uskoro cemo krenuti i sa zvanicnom akcijom za podrsku ovoga projekta, kada cemo objaviti i nacine na  koji se moze pomoci kao i brojeve ziro racuna na koje bi se vrsilo prikupljanje sredstava.

Ovaj put ovo bi bio vise apel da usmjerimo svoje snage i rjesavamo konkretne probleme i da podrzavamo projekte koji su znacajni za nasu zajednicu i da na taj nacin najbolje pomazemo i sebi i drugima i jacamo nasu lokalnu zajednicu.

Na forumu, pomalo stidljivo, otvorena je tema o predstojecim Danima Kozarca, o cemu bi vjerujem trebali vise razgovarati i dogovarati se, ako zelimo da sacuvamo tradiciju i da se odrzimo kao zajednica.

Planiramo da se okupimo a imamo razna desavanja koja ujedno mozemo koristiti i za druzenje i zabavu ali i za planiranje i dogovaranje.

Vjerujem da ce se ove godine i skola vise ukljuciti oko organizacije same manifestacije, a takodjer ove godine je i deseti jubilarni turnir u kosarci Amir Kljucanin, i nadam se da cemo na jedan lijep sportski nacin obiljeziti i taj dogadjaj i iskoristiti vrijeme za dogovor u kom pravcu da idemo dalje, da li da zaokruzimo pricu sa desetim rodjendanom ili da nastavimo dalje da se borimo za novih deset godina?

U zadnje vrijeme navikli smo da dobijamo lijepe vijesti iz Arifagic Investmenta, svakodnevno se vide pomaci u izgradnji same infrastrukture i sve vise projekat pocinje da se materijalizuje i priblizava pocetku proizvodnje.

Prosle sedmice u Kozarcu je boravio gospodin Tor Arne Sletmoen iz  GENO GLOBAL koji je ovom prilikom vrsio monitoring projekta i provjeravao kvalitetu radova.

 

 

Toliko ovaj put…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.