Poznati pčelar Jakupović otrovom liječi HIV

 

Sulejman Jakupović, poznati prijedorski pčelar, počeo je sa proizvodnjom pčelinjeg otrova namijenjenog za američko tržište.

Ova proizvodnja je na našim prostorima pčelarima još nepoznata, a Jakupović ističe da je pčelinji otrov lijek za brojna oboljenja, među kojima su išijas, artritis, bronhijalna astma… Odličan je za regulisanje krvotoka, a u posljednje vrijeme njime su počeli da liječe i oboljele od HIV-a.

– Proizvodnja pčelinjeg otrova mnogo je profitabilnija od proizvodnje meda. Kilogram otrova na američkom tržištu bez problema može da se proda za 70.000 dolara, a sve zavisi od njegove čistoće – kaže Jakupović, dodajući da se otrov skuplja savremenim stimulatorima koji koštaju 500 KM.

– Za minimalnu proizvodnju pčelar bi trebalo da ima najmanje tri-četiri stimulatora i više desetina, pa i stotina jakih društava – objašnjava Jakupović i dodaje da kilogram pčelinjeg otrova može dostići i cijenu od 300.000 dolara ako bi bio liofiziran, za šta je potrebna vrlo skupa oprema.

– Stimulatorske ploče od stakla stavljaju se u košnice, na koje pčele ispuštaju otvor. Pčela poslije toga ne ugine, jer tim postupkom žaoku ne gubi, tako da nastavlja sa životom i radom. Da bi se dobio jedna gram otrova, koji podsjeća na brašno, potrebno je da ga ispusti 26.000 pčela. Poslije određenog perioda ploče se vade i sa njih se skida otrov, koji bude pretvoren u prah – priča nam Jakupović, koji je uspio da sakupi tek nekih 200 grama otrova.

Ovih dana Jakupović, kao i drugi prijedorski pčelari, vrijeme provodi u pčelinjacima. April i maj su, kaže, mjeseci kada u pčelinjacima ima najviše posla. Svojih 300 košnica rasporedio je na nekoliko lokacija, od Kozare do Manjače, kako bi prikupio različite vrste meda.

– Ove godine očekujemo dobre prinose jer bi vremenske prilike trebalo da budu povoljne za pčele u periodu cvjetanja bagrema, koji učestvuje sa oko 70 odsto od ukupnoj proizvodnji meda – kaže Jakupović.

Potražnja

Jakupović ističe da je potražnja za pčelinjim otrovom koji se koristi u farmaceutskoj industriji velika.

– Kada bih bio u prilici da proizvedem na desetine kilograma, sve bih mogao da prodam bez problema. Međutim, očekujem da ću ove godine sa 300 društava uspjeti da prikupim oko pet kilograma otrova – kaže Jakupović, koji je pokušavao da u ovu proizvodnju uvede još neke pčelare, ali su oni i dalje skeptični.

(GS)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.