Vladika Grigorije: Mi smo se klali sa svojim komšijama, ne Srbija

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u emisiji "Utisak nedjelje" na televiziji B92 izjavio je da je Tomislav Nikolić napravio grešku kada je rekao da kleči i traži oproštaj za Srbiju.

On je gostujući u emisiji "Utisak nedjelje" izjavio da je Nikolićeva greška velika greška, jer su se Srbi iz Bosne klali s komšijama, a Srbija nema veze s tim.

"U Hercegovini se kaže ‘nije škola magare’, što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle", rekao je vladika.

"Zamislite da je Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u životu nije izvinjavao", rekao je vladika Grigorije i dodao da je formulacija dosta "nespretna" te rekao da je saglasan sa predsjednikom DS Draganom čilasom u tome da nije dobro što Tomislav Nikolić uvodi praksu da se svaki predsjednik Srbije mora  izvinjavati za zločine u Srebrenici.

Grigorije je rekao da nema više potrebe za izvinjenjima ako je to već jednom uradio Boris Tadić. Vladika Grigorije je dodao i to da je njegova izjava da su Srbi iz BiH najbolji Srbi koji žive na prostorima bivše Jugoslavije izvađena iz konteksta.

Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će razriješeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda vjerovatno odgovarati pred crkvenim sudom.

"Stvar uopšte nije završena. Sabor tek predstoji i svakako predstoji crkveni sud, koji je sada teško izbjeći. Čovjek je optužen za pedofiliju i pederastiju. Pedofilija nije dokazana, ali postoji optužba", rekao je vladika Grigorije za B92,

Vladika Grigorije je istakao da je pogrešno misliti da proces rješavanja problema u vezi sa Kačavendom nije potekao upravo iz Crkve i napomenuo da je Kačavenda "bio regrutovan od nekih ozbiljnih službi".

Vladika Grigorije je rekao da je Kačavendi crkva utočište i da nema druge majke sem crkve, a "kada majka ima dijete koje ima problem, teško se odriče tog djeteta i gleda da tu manu popravi".

"Crkva od njega traži da se pokaje, smiri i da ne smije nikoga da povrijedi ako želi da ostane hrišćanin", rekao je vladika Grigorije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.