Kozarac.ba

Vladika Grigorije: Mi smo se klali sa svojim komšijama, ne Srbija

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u emisiji "Utisak nedjelje" na televiziji B92 izjavio je da je Tomislav Nikolić napravio grešku kada je rekao da kleči i traži oproštaj za Srbiju.

On je gostujući u emisiji "Utisak nedjelje" izjavio da je Nikolićeva greška velika greška, jer su se Srbi iz Bosne klali s komšijama, a Srbija nema veze s tim.

"U Hercegovini se kaže ‘nije škola magare’, što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle", rekao je vladika.

"Zamislite da je Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se izvinjavati koliko se nikada u životu nije izvinjavao", rekao je vladika Grigorije i dodao da je formulacija dosta "nespretna" te rekao da je saglasan sa predsjednikom DS Draganom čilasom u tome da nije dobro što Tomislav Nikolić uvodi praksu da se svaki predsjednik Srbije mora  izvinjavati za zločine u Srebrenici.

Grigorije je rekao da nema više potrebe za izvinjenjima ako je to već jednom uradio Boris Tadić. Vladika Grigorije je dodao i to da je njegova izjava da su Srbi iz BiH najbolji Srbi koji žive na prostorima bivše Jugoslavije izvađena iz konteksta.

Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će razriješeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda vjerovatno odgovarati pred crkvenim sudom.

"Stvar uopšte nije završena. Sabor tek predstoji i svakako predstoji crkveni sud, koji je sada teško izbjeći. Čovjek je optužen za pedofiliju i pederastiju. Pedofilija nije dokazana, ali postoji optužba", rekao je vladika Grigorije za B92,

Vladika Grigorije je istakao da je pogrešno misliti da proces rješavanja problema u vezi sa Kačavendom nije potekao upravo iz Crkve i napomenuo da je Kačavenda "bio regrutovan od nekih ozbiljnih službi".

Vladika Grigorije je rekao da je Kačavendi crkva utočište i da nema druge majke sem crkve, a "kada majka ima dijete koje ima problem, teško se odriče tog djeteta i gleda da tu manu popravi".

"Crkva od njega traži da se pokaje, smiri i da ne smije nikoga da povrijedi ako želi da ostane hrišćanin", rekao je vladika Grigorije.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.